Pusdiena

Soross: Ja Lielbritānija nobalsos par izstāšanos no ES, gaidāms straujš mārciņas kritums

Pusdiena

Pusdiena 22.06.2016

Patērētājus jaunā banku identificēšanās kārtība internetbankās būtiski neapgrūtinās

Internetbanku lietošanā ierobežos kodu karšu izmantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ziņa par to, ka no nākamā gada banku klientiem, ieviešot jaunas identifikācijas prasības darījumu veikšanai elektroniskā vidē, tiks krietni ierobežotas iespējas izmantot šobrīd internetbanku lietošanai pierastās kodu kartes, jau ir uztraukusi iedzīvotājus. Bankas tomēr uzsver, k,a ieviešot jaunas prasības, klientiem būtiskas neērtības netiks radītas.

Eiropas Banku iestādes vadlīnijas paredz, ka jau no nākamā gada aprīļa komercbankām pakāpeniski vajadzēs pāriet uz drošākiem identifikācijas līdzekļiem darījumu veikšanai internetā.

Tas nozīmē, ka atbilstoši jaunajām vadlīnijām ar līdz šim Latvijā tik pierasto kodu karti, uz kuras ir uzdrukāti jau gatavi daži desmiti kodu piekļuvei internetbankā, nepietiks.

“Lielā mērā kodu kartes tiks aizstātas ar citiem identifikācijas veidiem, kas būtu unikāli, katru reizi radītu unikālu pieejas kodu. Jo kodu kartes kodi atkārtojas. Ir prasība, ka jābūt rīkiem, kas katrai ielogošanās reizei radu unikālu identifikācijas iespēju,” norāda Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Paredzamās izmaiņas jau ir izraisījusi dažu patērētāju bažas par to, vai jaunā kārtība būtiski nesarežģīs un nesadārdzinās darījumu veikšanu internetbankās. Baiba Melnace uzsver, ka klienti, kuri jau šobrīd izmanto, piemēram, kodu kalkulatoru, kurā autorizācijas kods tiek katru reizi ģenerēts no jauna, pārmaiņas neizjutīs vispār.

Paredzams, ka arī kodu kartes joprojām varēs tikt izmantotas nelieliem darījumiem līdz 30 eiro, gan pārskaitījumiem, kurus pats lietotājs bankai deklarējis kā drošus.

“Ja tie būs mazi ikdienišķi darījumi, varbūt pastāvēs iespēja nemainīt, jo regulējumā ir izņēmums, ka mazajiem darījumiem līdz 30 eiro varēs lietot kodu kartes. Kā arī tās būs  lietojamas darījumiem, kas būs iekļauti baltajā sarakstā – pats cilvēks definēs saņēmēju balto sarakstu, kuriem uzticas. Tie, piemēram, ir komunālie maksājumi, ko regulāri maksā, pārskaitījumi ģimenes locekļu starpā,” stāsta Melnace.

Jaunā kārtība arī varētu mudināt bankas rast jaunus identifikācijas risinājumus, izmantojot, piemēram, mobilo sakaru, viedtālruņu vai citu digitālo līdzekļu iespējas.

Bankas “Citadele” pārstāve Baiba Ābelniece norāda, ka bankā jau pagājušogad kodu kartes pakāpeniski tiek aizstātas ar mobilu risinājumu: “Mēs pirms gada izstrādājām un  ieviesām autorizācijas ierīci, kas atbilst šīm prasībām. Tas nozīmē, ka pašu kodu karti klienti mierīgi var aizmirst mājās un pieslēgties interneta bankai.”

Banku pārstāvji arī atzīst - ņemot vērā to, ka pārmaiņu ieviešanai ir pieejams pārejas laiks, nav paredzams, ka jaunā kārtība varētu radīt būtiskas papildus izmaksas. Bet arī gadījumos, ja jaunā identifikācijas līdzekļa lietošana radīs izmaksas, tās ir iecerēts kompensēt ar lielākām lietotāja ērtībām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti