Eiro fokusā

Veikti grozījumi Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā

Eiro fokusā

Modes mākslinieki: Covid laiks prasa jostas savilkšanu un drosmi darboties radoši

Turpinās "Altum" atbalsta programma ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei

Interese par valsts atbalstu mājokļa iegādei lielāka nekā pirms Covid-19 krīzes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atbalsta programma ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem mājokļa iegādei ir populāra, un piecu gadu laikā to izmantoja vairāk nekā 15 000 ģimeņu un 2500 speciālistu. Covid-19 pandēmijas sākumā interese par to gan samazinājās, bet tagad rudenī pieprasījums pēc valsts galvojuma hipotekārajam kredītam strauji pieaudzis.

Lai palīdzētu ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem līdz 35 gadu vecumam veikt pirmo iemaksu par mājokli, finanšu institūcija “Altum” izsniedz garantiju 10% līdz 30% apmērā no hipotekārā kredīta pamatsummas. Jaunajiem speciālistiem atbalsts ir līdz 20%, ģimenēm ar bērniem atbalsts atkarīgs no bērnu skaita.

Finanšu institūcijas “Altum” valdes locekle Inese Zīle vērtēja, ka atbalsta programma ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem darbojas veiksmīgi. Piecu gadu laikā valsts atbalstu mājokļa iegādei izmantojušas vairāk nekā 15 400 ģimenes ar 22 tūkstošiem bērnu un 2500 jaunie speciālisti.

Kopējais garantijās piešķirtais apjoms pārsniedzis 110 miljonus eiro, savukārt bankas hipotekārajos kredītos ar garantiju palīdzību izsniegušas vienu miljardu eiro.

Zīle stāstīja, ka Covid-19  dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā aprīlī un maijā bija pieklusums, bet pieprasījums atjaunojas un septembrī tas bija jau par 40% lielāks nekā pirms Covid-19  laika.

Tagad “50% līdz 55% no visiem hipotekārajiem kredītiem tiek izsniegti ar “Altum” palīdzību, manuprāt, tas ir ļoti būtisks atbalsts,” sacīja Zīle.

Viņa atgādināja, ka no jūlija palielināta maksimālā kredīta summa no 200 000 līdz 250 000, tāpat palielināts atbalsts ģimenēm – ar vienu bērnu garantija ir 10% apmērā no kredīta summas, divu bērnu ģimenēm – 15%, trīs bērnu ģimenēm – 20%, bet četru un vairāk bērnu ģimenēm – līdz 30%. Turklāt atbalstam var pieteikties arī ģimene, kas tikai gaida bērnu.

Zīle informēja, ka šo programmas jauninājumu jau izmanto un atbalstam pieteikušas 55 ģimenes grūtniecības laikā.  

 Arī “Luminor” mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais stāstīja, ka Covid-19 pandēmijas dēļ pavasarī pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem samazinājās, bet jau vasarā pieprasījums atgriezās. Jaunieši vairāk grib dzīvot Rīgas centrā, bet jaunās ģimenes meklē mājokli tuvāk dabai.

Privātmāju izvēlas 40% klientu, otrā populārākā izvēle ir dzīvokļi jaunajos projektos, turklāt starp diviem vienāda izmēra dzīvokļiem biežāk izvēlas dzīvokli ar trīs, nevis divām istabām, ko Sausais skaidro ar aizvien biežāku strādāšanu attālināti, kā dēļ cilvēki novērtē papildu telpu, kur var strādāt.

50% no bankas "Luminor" izsniegtajiem kredītiem ir ar “Altum” garantijām.  Tikmēr bankas “Citadele” valdes loceklis Vladislavs Mironovs stāstīja, ka no visiem izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem pat 70% tiek izsniegti ar “Altum” garantiju.

90% no visiem darījumiem notiek Rīgā un Pierīgā. Banka “Citadele” augustā veikusi ģimeņu aptauju. Tā liecina, ka Latvijas iedzīvotāji vēlas kuplākas ģimenes, bet viens no šķēršļiem ir mājokļa lielums.

Šobrīd Ministru kabinetā izskata īpašu subsīdiju programmu daudzbērnu ģimenēm „Balsts”. Tā paredzēta ģimenēm ar trim un vairāk bērniem, kas vēlas ņemt kredītu mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti