Dienas ziņas

Uzņēmējdarbībā iesaistās jaunā paaudze

Dienas ziņas

Latvijas bioekonomikas forums

Rod iespēju dzīvot un strādāt laukos

Interese par dzīvi un darbu laukos Gulbenes novadā pārsniedz atbalsta iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar Eiropas atbalstu īstenoti projekti dod iespēju no Rīgas pārcelties dzīvot un strādāt laukos. Par vairākiem šādiem pozitīviem stāstiem priecājas Gulbenes novada biedrībā “Sateka”, kas koordinē “Leader” projektu izstrādi un realizāciju, un šogad interese par šiem projektiem ir pat lielāka nekā pieejamais finansējums.

 “Leader” programmas būtība ir uzlabot dzīves kvalitāti cilvēkiem laukos, domājot gan par ekonomiskajiem un sociālajiem uzlabojumiem, gan vides saglabāšanas iespējām. Gulbenes novadā interese par iespēju startēt “Leader” programmā un piesaistīt līdzfinansējumu dažādiem projektiem ir ļoti liela – pieprasījums krietni pārsniedz atbalsta iespējas.  

Viktors Pērkons pēc izglītības ir jūras biologs, šajā jomā arī strādājis, taču bijusi sajūta, ka gribētos dzīvē ko mainīt. Uzzinot par iespējām rakstīt projektu līdzfinansējuma saņemšanai, to arī pamēģinājis, un pašam par pārsteigumu izdevies - ideja par mēbeļu ražošanu no meža dzīvnieku ragiem guvusi atbalstu.

Pirms kāda laika ģimene iegādājusies lauku īpašumu Druvienas pagastā, tas atrodas gluži vai meža vidū un ir prasījis pamatīgu sakopšanu, taču nu šī ir vieta, ar ko ģimene saista savu nākotni. Arī senā akmens mūra ēka, kas bija uz sabrukšanas robežas, ieguvusi jaunu izskatu, un Viktors vērtē, ka iecerētais bizness labi sasaucas ar jauno mājvietu.

Līdzīgi kā Viktors savu ģimeni pārcelties no Rīgas uz Gulbeni rosinājis arī Artis Āboliņš. Viņš Gulbenē izveidojis savu autoservisu, līdz ar to piepildot savu sapni pievērsties automašīnu remontam.

Biedrībā “Sateka”, kas Gulbenes novadā darbojas kā starpnieks starp projektu iesniedzējiem un Lauku atbalsta dienestu, stāsta, ka iedzīvotāju vēlme īstenot kādas savas idejas ir liela.

“Leader” programmā mazie uzņēmēji var iegūt pat līdz 70% lielu līdzfinansējumu saviem projektiem. Līdz šim pirmajās izsludinātajās projektu kārtās novadā bija pieejami 400 000 eiro, taču iesniegto projektu pieprasījums sasniedzis pat vairākus miljonus eiro. Nākamo projektu kārtu plānots izsludināt nākamajā gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti