Pievienotā vērtība

Eksports ir Latvijas ekonomikas mugurkauls: arvien jādomā par konkurētspējas uzlabošanu

Pievienotā vērtība

Ilgtspēja un Eiropas zaļais kurss - jēdzieni, ar kuriem būs jārēķinās arvien vairāk

Pandēmija maina pircēju paradumus: retāk izvēlas Latvijas preces un ekoloģiskos produktus

Inspekcija: Darba devējs drīkst prasīt darbiniekam uzrādīt Covid-19 sertifikātu, bet ne to uzglabāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sertifikāti, vakcinācija un drošības pasākumi sāpina galvu ne tikai epidemiologiem bet arī darba devējiem. Bez tā, ka jāievēro noteikumi un visiem jābūt drošiem, ir arī atvērts jautājums – kā to visu izdarīt, nepārkāpjot datu aizsardzības nosacījumus? 

Datu valsts inspekcija (DVI) pirms pāris dienām rīkoja semināru par šiem nosacījumiem. Inspekcijas juriskonsults Artūrs Orlovskis raidījumā "Pievienotā vērtība" sniedza atbildes uz dažiem biežāk uzdotajiem jautājumiem. Piemēram, vai darbinieks var neatklāt, ka ir vakcinējies vai izslimojis Covid-19?

"Jā, tādā gadījumā darba devējam ir tiesības uzskatīt, ka uz darbinieku darba vietā neattiecas epidemioloģisko prasību atvieglojumi, un darba devējs var prasīt vispārējo epidemioloģisko prasību izpildi," skaidroja Orlovskis.

Vai vispār darba devējs var prasīt uzrādīt sertifikātu? Tur atbilde ir "jā", lai izveidotu sarakstu ar tiem darbiniekiem, kas atbilst.

Bet atslēgas vārds ir "uzrādīt", jo savukārt kopēt un saglabāt iekšējā sistēmā darbinieka Covid-19 sertifikātu nedrīkst.

"Darba devējam jāsaprot, ka Jānis Bērziņš atbilst noteikumiem, nevis pilnībā pārraksta – sertifikātā ir ne tikai vārds un uzvārds, bet arī dzimšanas datums, ar kādu vakcīnu vakcinējies. Šis nav darba devējam jāzina, tā ir pārmērīga datu apstrāde. Darba devējam ir vienkārši jāzina, vai darbinieks atbilst," sacīja eksperts. 

Un vai drīkst sūtīt sertifikātu, izmantojot e-pastu?

"Jā, ja to dara droši. Respektīvi, arhivē sertifikātu tā, lai atvēršanai prasītu paroli un paroli nosūtīt, piemēram, īsziņā. Tad, ja nu ne tā e-pasta adrese vai telefona numurs uzrakstīts, tad darbinieka veselības dati kļūdas dēļ nenonāk pie citas personas. (..) Un pēc tam svarīgi gan sūtītājam, gan saņēmējam izdzēst saņemto sertifikātu ne tikai no e-pasta, bet arī no atkritnes mapītes," skaidroja Orlovskis. 

Vai var sarakstu ar darbiniekiem, kuriem ir Covid-19 sertifikāts, glabāt kompānijas iekšējā tīklā? "Jā, ja nodrošina, ka to redz tikai tie darbinieki, kam nepieciešams redzēt," skaidroja eksperts.

Un galu galā – vai kolektīvā drīkst runāt par vakcinācijas faktu darbiniekiem? Piemēram, atklāt, ja kāds nav vakcinējies? Un te ir tā – ja to izdara darba devējs, tad tas var būt pārkāpums.

"Ja pats darbinieks ir to brīvi izpaudis – vai viņš ir vakcinējies vai ne – tā ir viņā brīva vēlēšanās," skaidroja Orlovskis. 

VIDEO. Seminārs: Darba devēja tiesības apstrādāt darbinieka personas datus Covid-19 kontekstā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti