Informācijas tehnoloģiju asociācija: Notikušais ar portālu «ss.lv» bija šoks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Notikušais ar Latvijā populāro sludinājumu portālu “ss.lv”, kura darbību Valsts ieņēmumu dienests (VID) nolēma apturēt pēc atteikuma sniegt informāciju par auto tirgotājiem, bija šoks. To Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” atzina Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) vadītāja Signe Bāliņa.

"Notikušais [ar portālu "ss.lv"] bija zināmā mērā šoks visai sabiedrībai.

Mēs redzam, cik vienkārši ir pārtraukt kāda interneta komersanta darbību. Pēc VID lēmuma tiek atslēgta šī vietne un notiek visas ar to saistītās darbības,"  sprieda Bāliņa.

Spriežot pēc publiskajā telpā pieejamām ziņām, sludinājumu portāls atteicies sniegt VID prasīto informāciju, jo dienesta pieprasījums bijis pārāk vispārīgs  nebija skaidrs, kas tieši ir jāsniedz un kādā apjomā.

"Jautājums ir par to, cik precīzs vai neprecīzs ir viens vai otrs punkts [attiecīgajā likumā]. Un ko nozīmē sniegt šīs ziņas. Pēc būtības šis strīds ir par to, kāda informācija ir jāsniedz un kāda nav jāsniedz," sacīja Bāliņa.

Pēc viņas teiktā, informācijas tehnoloģiju (IT) nozare ir pret ēnu ekonomiku un ir par to, lai visi maksātu nodokļus, ko arī IT nozare dara.  Taču šī joma pašlaik ir izvēlēta kā rīks un ierocis ēnu ekonomikas apkarošanā.

"Un, cīnoties ar ēnu ekonomiku, aizmirst par to, ka pēc būtības pārtrauc darbību uzņēmumam, kas ir godprātīgs nodokļu maksātājs. Tur ir tas jautājums par samērību," teica Bāliņa, izsakot cerību, ka mediācijas ceļā tiks rasts risinājums VID un "ss.lv" strīdā.

Zvērināta advokāte, sertificēta krāpšanu izmeklēšanas eksperte Ilze Znotiņa gan raidījumā atzina – to, kādus datus VID vajag un kādus nevajag, varēja noskaidrot iepriekš, sanākot kopā dienesta un  "ss.lv" pārstāvjiem.

Znotiņa atzīmēja, ka auto industrija ir viena no visnecaurskatāmākajām industrijām, kur notiek vislielākais noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas īpatsvars.

"VID rīcība gan attiecībā uz nodokļu nenomaksāšanu, gan informācijas pieprasīšanu šajā konkrētajā jomā, manuprāt, ir tikai apsveicama. Un jebkuram uzņēmumam būtu jāiesaistās daudz aktīvāk tajā, lai samazinātu ēnu ekonomikas līmeni," sacīja Znotiņa.

LIKTA vadītāja gan uzskata, ka problēmu saistībā ar lielo ēnu ekonomiku auto industrijā ir iespējams risināt citādi.

"Visa auto reģistrācija iet caur Ceļu satiksmes drošības direkciju. (..). Varbūt sakārtojam [auto] pirkšanu un pārdošanu un sakārtojam to, kādi dokumenti ir nepieciešami pie pirkšanas un pārdošanas," teica Bāliņa.

Jau ziņots, ka VID pagājušajā ceturtdienā paziņoja par lēmumu apturēt SIA “Internet” un ar to saistītās populārās sludinājumu vietnes “ss.lv” darbību. Šāds lēmums pieņemts, jo uzņēmums atteicies sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID esot pamats uzskatīt, ka šajā portālā sludinājumus ievieto arī nodokļu krāpnieki, īpaši auto tirdzniecības jomā. Ceturtdienas vakarā "ss.lv" domēna vārds jau bija mainīts uz "ss.com".

“Internet” bija vairāki iebildumi pret notikušo. Galvenais – viņu ieskatā ieņēmumu dienests pieprasījis pārāk plašu un nekonkrētu informāciju. Uzņēmums iepriekš norādīja, ka līdz šim samērīgu informācijas pieprasījumu gadījumā viņi ar VID un policiju esot sadarbojušies, bet šoreiz solīja cīnīties tiesā. Taču trešdien, 9. augustā, SIA "Internet" pavēstīja par nodomu risinājumu strīdā ar VID meklēt mediācijas ceļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti