Panorāma

Latvijas vēstnieks Baltkrievijā: diplomātiskās attiecības ir iesaldētas

Panorāma

Vakcinētajiem un izslimojušajiem jauni atvieglojumi

Divas "Instagram" iedvesmotājas saņem naudas sodu

Influenceres Miglāne un Sauliete sev piespriesto sodu uzskata par nesamērīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par negodīgu komercpraksi sodītās influenceres Adriana Miglāne un Katrīne Sauliete uzskata, ka viņām piespriestais sods – kopumā 2500 eiro – ir nesamērīgs. Viņas arī neesot saņēmušas informāciju par to, ka draud sods. Patērētāju tiesību uzraugi uzsver, ka likumi jāievēro visiem.

Dziedātāja Adriana Miglāne platformā "Instagram" savas fotogrāfijas publicē jau kopš 16 gadu vecuma. Sekotāju skaitam sasniedzot vairākus desmitus tūkstošus, arvien biežāk par iespēju reklamēt savu produktu Adrianas "Instagram" kontā interesējas dažādi uzņēmumi, pretī piedāvājot samaksu vai kādu dāvinājumu.

Tieši šīm publikācijām uzmanību pievērsis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), pamatojot, ka šī ir patērētajam adresēta reklāma, taču tas nav norādīts, tādā veidā maldinot patērētāju. Centrs Miglānei piespriedis sodu 1500 eiro apmērā. Soda nauda būs jāmaksā arī citai platformas "Instagram" viedokļu līderei. Katrīnei Saulietei piemērots sods 1000 eiro apmērā.

"Principā man ir ļoti maz reklāmu. Visur ir vai nu mans dēliņš, vai kā es dziedu," saka Sauliete. Viņa uzsver, ka notikusi parasta sadarbība.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa savukārt uzsver, ka reklāma paliek reklāma, neatkarīgi no izpildījuma: "Būtībā būtu jāsaka ļoti skaidri, ka tā ir reklāma. Bet nu, protams, tas var tikt izdarīts dažādos veidos, ja tas netiks pasniegts maldinoši cilvēkiem.

Cilvēkiem ir tiesības zināt, ka tas ir apmaksāts pasākums, ka cilvēks, influencere kaut ko ir saņēmusi par šo reklāmu."

Sauliete uzskata, ka cilvēki jau zina – produktu izvietošana "Instagram" ir reklāma: "Man tas izraisīja smieklus. Jo – vai tiešām? Cilvēki Latvijā nav stulbi. Un, manuprāt, tā iestāde uzskata, ka cilvēki ir stulbi un nesaprot. Ja man bildē, rokā ir kāds produkts un es par to produktu aprakstu – cilvēki nav stulbi, viņi saprot, ka tā ir reklāma. Kāpēc man jāraksta "Reklāma"?"

Pēc Adrianas Miglānes domām, soda apmērs ir nesamērīgs.

"Šajā brīdī, nē, tas nav mans galvenais ienākumu avots. Tas ir tīri tāds kā bonusiņš. Es to sauktu par bonusiņu.

Es teiktu tā – tas sods, ko man uzlika, ir ļoti liels, salīdzinot ar to, kas man tiek piešķirts," norāda Miglāne.

Centrā gan skaidro, ka vērā tika ņemts tas, kādus ienākumus influenceres guvušas. Abas iesaistītās puses pauž, ka saziņa bijusi sarežģīta. Centrs devis norādījumus, ko nepieciešams labot, lai sods nebūtu jāpiemēro. Taču influenceres ziņojumus neesot saņēmušas laikus.

"Man nebija pat elementārs e-pasts, jo ir 21. gadsimts. Kur ir problēma kaut elementāri uzzvanīt: "Adrian, ja jūs neizdarīsiet, jums draud sods." Tika sūtītas ierakstītas vēstules, un es savā deklarētajā vietā šobrīd nedzīvoju," stāsta influencere Miglāne.

Arī Sauliete uzsvēra: "Manu telefona numuru jūs kaut kādā veidā dabūjāt. Viņi kaut kā nedomā. Ar visiem citiem sazinās, ar mani ne."

PTAC vadītāja Vītoliņa uzsver, ka vairākas reizes mēģināts ar influencerēm sazināties, pat viņu komunikācijas veidā – "Instagram". Viena no influencerēm pat pārstājusi sekot PTAC.

"Mēs abas divas nobloķējām, jā, mēs nobloķējām. Es pateikšu godīgi, tā komunikācija bija tik ļoti dīvaina," uzsver Miglāne.

PTAC norāda, ka arī influenceriem jāievēro likuma prasības: "Viņi ir tādi paši reklāmas devēji kā radio, televīzija un citi izplatīšanas kanāli. Viņiem ir tieši tāda pati atbildība. Kā jebkuram citam komersantam, pelnot naudu, jāievēro likuma prasības. Jāmaksā nodokļi un viss pārējais."

Miglāne ir pretējās domās: "Pirmkārt, radio strādā profesionāla komanda. Otrkārt, televīzijas un radio ir pilnīgi cits līmenis. Mēs esam cilvēki. Mēs esam parasti cilvēki, kuriem kaut kā ir sanācis kļūt atpazīstamākiem tieši "Instagram" vietnē. Kur protams attiecīgi sāk piedāvāt dažādas reklāmas."

PTAC norāda, ka vairākkārt aicinājis publikācijām pievienot norādes vai tēmturus, kas skaidri teiktu, piemēram, "sadarbība" vai "reklāma" publikācijas aprakstā. Nav ievēroti arī Ministru kabineta noteikumi, reklamējot uztura bagātinātājus, nenorādot, ka tie neaizstāj pilnvērtīgu uzturu. Centrs arī atgādina, ka jebkurš reklāmas devējs ir atbildīgs par tās saturu.

KONTEKSTS:

PTAC par konstatētajiem pārkāpumiem divām Latvijas influencerēm – Adrianai Miglānei un Katrīnei Saulietei – piemērojis sodu kopumā 2500 eiro apmērā. Abām uzdots izbeigt PTAC konstatēto negodīgo komercpraksi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti