Inflācijas un pirktspējas krituma dēļ lauku veikali aizvien uz izdzīvošanas robežas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pieaugošās izmaksas un pirktspējas kritums – ar šīm problēmām nākas saskarties arī lauku veikaliņiem, kaut gan arī pirms tam jau daudzas mazās tirgotavas balansēja uz izdzīvošanas robežas, jo laukos sarūk arī pircēju skaits. Lai skaidrotu, kāda šobrīd ir situācija lauku veikaliem, Latvijas Radio tikās ar uzņēmējiem Ilzi un Valteru Bergiem, kuri jau 30 gadus Rūjienas un Mazsalacas pusē strādā šajā uzņēmējdarbības jomā.

Inflācijas un pirktspējas krituma dēļ lauku veikali aizvien uz izdzīvošanas robežas
00:00 / 04:57
Lejuplādēt

Ar uzņēmējiem Ilzi un Valteru Bergiem Latvijas Radio tikās viņu nelielajā veikaliņā "Pārupe" Rūjienā. Par pircēju trūkumu nesūdzas pārdevēja Gunita Dunce, bet to gan atzīst, ka izjūt pirktspējas kritumu.

Uzņēmēji Ilze un Valters Bergi savā nelielajā veikaliņā "Pārupe" Rūjienā.
Uzņēmēji Ilze un Valters Bergi savā nelielajā veikaliņā "Pārupe" Rūjienā.

"Grūtāk jau tagad ziemā, šie laiki jau ir tādi, ka cilvēki domā, kā rēķinus samaksāt," pauž Dunce.

To, ka tagad nākas rūpīgāk izvērtēt pirkumus, atzīst arī Burtnieku veikalā sastaptie pircēji:

"Cenas jau visam ceļas, bet nu, ja tā labi paskatās, pameklē, izrēķina un izvērtē, tad jau var atrast arī kaut ko normālās cenās."

"Varēja būt labāk, varēja lētāk būt."

"Nu, kāda tā cena ir, tāda ir, loģiski, ka viņas ir augstas, bet vienkārši tā ir realitāte."

Uzņēmumā "Zaltes" vērtē, ka šobrīd, kad tik ļoti ir augušas cenas un krītas pirktspēja, viena no izejām būtu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pirmās nepieciešamības precēm.

"Piena produktiem, gaļas produktiem, maizei, arī maize ir dārga, – būtu ļoti labi, ja īpaši šajos trūcīgajos laikos samazinātu PVN," vērtē uzņēmumā.

Uzņēmumam SIA "Zaltes" kopumā ir pieci veikali, bet kādreiz to bija vairāk. Uzņēmumā norāda: "Mēs tieši pēdējā laikā bijām spiesti aizvērt veikalus, vispirms aizvērām Vilpulkas pagastā veikalu "Gaisma", pēc tam veikalu "Krasti" un nupat nesen aizvērām veikalu Sēļu muižā, jo diemžēl ilgu laiku strādāt ar zaudējumiem nav iespējams."

Veikals "Krasti"
Veikals "Krasti"

Šobrīd tas, kas ietekmē mazo veikaliņu darbību, visvairāk ir elektrības cenas. 

Ilze Berga veikaliņā Jeru pagastā rāda aukstuma vitrīnu, kas tagad taupības nolūkā atslēgta: "Piemēram, tāds veikals kā Burtniekos, – mums elektrībai vasarā, kad vajag arī kondicionieri, aiziet 3000 eiro, bet arī vismaziņākajā veikalā, kas mums ir, ir vajadzīgi ap 1000–1200 eiro tikai elektrībai. Kas te var ko paredzēt par to piegādi... nezinu, kā tas beigsies."

Veikals Burtniekos
Veikals Burtniekos

Arī jau iepriekš mazajiem lauku veikaliem neklājās viegli, sava loma bija arī vairākiem grūti izpildāmajiem valdības lēmumiem, piemēram, video novērošanas kameru uzstādīšana, kas izmaksāja ļoti dārgi, arī kases aparātu maiņa.

"Bet paralēli cilvēku laukos paliek arvien mazāk un mazāk, bet – veikala izdevumu tīkls paliek tas pats, telefonu vajag, elektrību vajag, pārdevējus vajag, algas vajag, nodokļi ceļas," stāsta Berga.

Ilze un Valters atzīst, ka viņiem darbu turpināt ļauj tas, ka ir vairāki veikali, kuri var viens otru pabalstīt.
Viņi stāsta: "Ja vienam iet sliktāk, tad otrs atkal izlīdzina to lietu, bet, ja, piemēram, Latgalē kādam ir tikai viens maziņš veikaliņš, tad ir jābankrotē, tāpēc arī daudzi ir spiesti bankrotēt. Mēs cenšamies cīnīties, mēs izveidojām Burtniekos savu kulināriju, mēģinām kaut ko ražot, jo es uzskatu tā, jo īsāks ceļš ir līdz pārdošanas brīdim, tad tomēr tā prece iznāk nedaudz lētāka."

Bergiem ir arī autoveikals, kas daudziem vientuļajiem lauku cilvēkiem ir pat ļoti nepieciešams.

"Kad visas tās izdevumu daļas saliek kopā, tad ir skaidrs, kāpēc daudzi vairs nebrauc, jā, piedevām laukos tā māja viena no otras paliek tālāk un tālāk, līdz ar to tā pircēja nav," saka Ilze Berga.

Veikals slēgts
Veikals slēgts

Valters piebilst: "Tās mājas daudzviet nopērk pilsētnieki, tagad it sevišķi ar to attālināto strādāšanu, mierīgi dzīvo laukos, un tie visi ir jauni cilvēki, kuriem ir mašīnas un kuri var aizbraukt vismaz reizi nedēļā iepirkties, tāpēc tie attālumi starp tām mājām, kur dzīvoja tie pensionāri, arī mums palielinās."

Tāpat Berga atklāj: "Periodiski arī domājam, kā būt, kā nebūt, bet vai kāds to padomā, ka tai tantiņai tas autoveikals ir ne tikai dienišķā maize, bet arī saskarsme ar apkārtni un viņa autoveikala šoferim lūdz atvest zāles, čības no veikala, vai atvest sunim ķēdi."

Uzņēmums "Zaltes" ir ar 30 gadu pieredzi, un pārdzīvotas daudzas krīzes, kas ietekmējušas mazo lauku veikalu darbu, tāpēc iesākto nav doma pārtraukt, taču saimnieki neizslēdz varbūtību, ka var nākties slēgt vēl kādu lauku veikalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti