Panorāma

Suņu spiets tirgū

Panorāma

Slepenības statuss uz 70 gadiem

Garšas svētki Latvijas novados

Inetas un Laimoņa gatavotās asinsdesas iekaro uzticību un nes peļņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Patērētājiem un ražotājiem tuvināties un iepazīt labākos produktus, kas tapuši Latvijas laukos  šovasar aicināja garšas svētki ar devīzi “Novadu garša”. Pēc piecu novadu izgaršošanas labākie meistari šajā nedēļas nogalē satiekas Rīgā uz ''Hanzas perona''. Mājražotājus Inetu un Laimoni Boles, gatavojot asinsdesas, LTV sastapa Rūjienas novada Jeru pagasta “Arumos”.

Mājražotāji Laimonis un Ineta Boles LTV sagaida pie namiņa, kurā iekārtota asinsdesu ražotne. Sākumā gatavojuši desas tikai sev un radiem. Labā slava izplatījusies ātri, un Lauku atbalsta dienesta konsultante nav likusi mieru, kamēr “Arumu” saimnieki uzrakstījuši projektu “Leader” programmai un visu sakārtojuši atbilstoši pārtikas ražošanas prasībām.

“Es kaifoju, taisot desas – man patīk. Sākumā man nepatika tirgot, bet', kad nāk daudzi un saka – mēs tikai pie jums –, tā ir medusmaize. Saskarsme ar cilvēkiem man patīk. Paši ražojam, paši tirgojam, nav nekādi strādnieki vajadzīgi,” stāsta Ineta.

Asinsdesas tiek vestas nedēļas nogalēs uz apkārtējiem tirdziņiem. Uz Rīgu vairs nevedot – neatmaksājas.

“50 eiro vieta, 30 eiro ceļš. Tas nozīmē 80 eiro mums jāiztaisa, lai mēs atpelnītu sākumu, nerunājot par to, ko ieguldām,” norāda Laimonis.

Ineta ar Laimoni, gatavojot asinsdesas, cenšas bez klasiskā varianta pircējiem piedāvāt arī jaunas garšas: “Mums ir asinsdesas ar griķiem, kas ir bezglutēna produkts. Cilvēki, kas to glutēnu nevar lietot, mūs meklē.”

Katrai nedēļas nogalei šeit tiek saražoti 120 kilogrami desu. Parasti to tirdziņos izpērk, bet, ja neizpērk, saimnieki pāri palikušo atdāvina vai uzcienā savas Rūjienas draudzes locekļus.

“Dzīvojam labi, varam atļauties pie bērniem aizbraukt, uz ballītēm iet, un veselība ir. Kad dara, var izdzīvot, kad ņaud – ne!” saka Ineta.

To apliecina Laimonis: “Mēs izdzīvojam, un varam atļauties bērnu nometni četras reizes dienā ēdināt. Kāpēc to darām – sirdij!”

Divus pēdējos gadus pēc kārtas Inetas un Laimoņa gatavotās asinsdesas atzītas par izcilāko latviskās garšas produktu arī vairākās starptautiskās izstādēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti