Industrija piesardzīga pret ieceri apvienot TAVA spēkus ar LIAA un Latvijas institūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tūrisma Attīstības valsts aģentūras (TAVA) vadītāja Armanda Slokenberga aiziešana no amata atbildīgo amatpersonu un industrijas pārstāvju vidū ir raisījusi debates par to, vai valsts tūrisma atbalsta politikā nebūtu nepieciešamas pārmaiņas. Izskan arī ierosinājumi par aģentūras spēku apvienošanu ar citām radniecīgajām iestādēm, ko gan samērā piesardzīgi vērtē pati nozare.

Jauna vadītāja atrašanu Tūrisma Attīstības valsts aģentūrai ir pirmais veicamais uzdevums, tomēr ļoti iespējams - ar šo soli vien var nepietikt, jo iestādei pieejamie resursi ir pārāk mazi, uzskata ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. „Visvienkāršākais veids, protams, ir atrast labu, spēcīgu, jaunu vadītāju, un es jau arī esmu publiski aicinājusi Latvijas spožākos tūrisma un valsts tēla veidošanas speciālistus apsvērt iespēju šādu amatu veikt. Bet es redzu, ka bez tā ir arī vēl diezgan daudz svarīgu citu mājasdarbu, kas ir jāveic – TAVA ar Rīgas kā kultūras galvaspilsētas iepirkuma organizēšanu, manuprāt, parādīja, ka ir būtiskas kapacitātes problēmas,” norāda ministre.

Kā vienu no iespējamajiem risinājumiem ministre vērtē iespēju apvienot aģentūras resursus ar Latvijas Institūtu un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA).

„Es iepriekš jau esmu paudusi viedokli, ka, manuprāt, kopumā, valsts tēla veidošanai ir jāstiprina sadarbība starp tām organizācijām, kas ar to nodarbojas – Latvijas Institūts, TAVA un arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Katra šobrīd pilda savas funkcijas, resursi ir sadalīti, nu man šķiet, ka principā būtu nopietni jāapsver arī iespēja kā tās tuvināt un stiprināt kopējo jaudu,” skaidro Reizniece-Ozola.

Tūrisma industrija savukārt uzskata, ka kopumā iepriekšējo gadu laikā TAVA darbs bija būtiski uzlabojies.

„Pēdējā laika darbību es vērtēju pozitīvi – ja mēs salīdzinām, kā bija agrāk, tad es domāju, ka ir daudz, daudz labāk. Un kas ir liels pluss, ka beidzot ir pienācis laiks, ka arī TAVA sadarbojas kopā ar „Live Riga” un nav, kā pirms daudziem gadiem, ka bija bezmaz vai abas divas iestādes vienā laikā, brauca uz vienām un tām pašām izstādēm atsevišķi, un tērēja naudu absolūti nelietderīgi. Tagad tas vismaz tiek koordinēts,” norāda Latvijas Viesnīcu un Restorānu asociācijas vadītājs Jānis Vālodze.

Šī iemesla dēļ, lai gan viedokļi industrijā dalās, vairākums uzņēmēju tomēr pret aģentūras iespējamo spēku apvienošanu ar citām institūcijām raugās piesardzīgi, norāda Jānis Vālodze.

„Plašākais loks tomēr domā, ka vajadzētu turpināt tā kā ir, ar TAVA, jo ir tā sava aģentūra, kurai mēs varam savu viedokli izteikt, un ir TAVAs konsultatīvā padome, kur industrija var tieši ieteikt un noteikt virzienu un mērķi tai aģentūrai. Tiklīdz TAVA būs kā departaments zem LIAA, kas principā kaut kur nav slikti, piemēram, varbūt vieglāk apgūt Eiropas naudas un administrēt vienkāršāk, var ietaupīt, un varbūt veiksmīgāk izmantot LIAA ārzemju pārstāvniecības – bet nu, to nekad nezina, tas tomēr ir departaments. Un cik tad industrijai tajā mirklī būs ietekme uz to TAVU, to jau mēs ilgtermiņā nezinām,” saka Latvijas Viesnīcu un Restorānu asociācijas vadītājs.

Jautājums par aktīvāku rīcību tūrisma politikas jomā šobrīd ir kļuvis īpaši aktuāls, jo Krievijas ekonomiskās krīzes rezultātā ir būtiski sarucis krievu tūristu skaits, un jaunu tūristu no Rietumvalstīm pagaidām nav pietiekami daudz, lai kritumu kompensētu.

Ziņots, ka līdzšinējais TAVA vadītājs Armands Slokenbergs iesniedzis atlūgumu un aiziet no aģentūras vadītāja amata, ko ieņēmis piecus gadus. Viņš to skaidro ar vēlmi pēc jauniem izaicinājumiem. Ekonomikas ministre gan akcentē, ka Slokenberga darbā bijis pazudis entuziasms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti