Indija varētu apdzīt Lielbritāniju un Franciju – kļūt par piekto lielāko ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Indija šogad kļūs par piekto lielāko ekonomiku pasaulē, apsteidzot Lielbritāniju un Franciju, liecina ekonomistu aplēses. Saskaņā ar prognozēm, nākamajā desmitgadē Āzijas valstu ekonomikas arvien vairāk dominēs globālajā top desmitniekā. Lielākais Indijas tirdzniecības partneris ir Eiropas Savienība (ES). Sadarbības iespējas ar augošo Indiju ir arī Latvijai -  tomēr jārēķinās ar Indijas ekonomikas īpatnībām.

Indija šogad varētu kļūt par piekto lielāko ekonomiku pasaulē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Indijā dzīvo vairāk nekā miljards cilvēku, un gaidāms, ka nākamajā desmitgadē tā apsteigs Ķīnu, lai iedzīvotāju skaita ziņā kļūtu par lielāko pasaulē. Pēdējos gados iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes temps bijis 7%-8%.

 

Indija jau gadiem attīstījusi ārpakalpojumu biznesu, zvanu centru pakalpojumus, taču pieaug arī rūpniecības nozīme.

Tādēļ nav liels pārsteigums, ka ekonomikas apmēra ziņā Indija turpina kāpt pa globālās hierarhijas kāpnēm. Šogad tā kļūs jau par piekto lielāko ekonomiku pasaulē, aizsteidzoties priekšā uzreiz gan Apvienotajai Karalistei, gan Francijai. Par to liecina Lielbritānijas Ekonomisko un biznesa pētījumu centra gada nogalē publicētie aprēķini.

Pērn Indijas izaugsme gan mazliet palēninājās pēc valdības soļiem ierobežot lielākā nomināla banknošu apriti cīņai pret korupciju, kā arī vērienīgas nodokļu reformas apstiprināšanas. Preču un pakalpojumu nodoklis Indijā radījis vienotu tirgu, aizstājot dažādas štatu un reģionu sistēmas.

Ekspertu ieskatā tie bija īslaicīgi traucējumi.

Indijas Rūpnieku konfederācijas prezidente Šobana Kamineni atzina, ka reforma pēkšņi radīja jaunu un sarežģītu sistēmu, kam daudzi uzņēmēji nebija gatavi, taču tas būs pamats vēl straujākai izaugsmei.

"Saskaņā ar jauno kārtību ir jāaizpilda daudz papīru, prasību izpildīšana ir problēma visiem. Tam ir jātiek pāri. Bet, kas notiek patiesībā, ir - tiek reorganizēts viss Indijas piegādes ķēdes tīkls. Būs iespējas konsolidēt preču plūsmu. Visas šīs pārmaiņas Indijā ieliek pamatus nākotnei. Domāju, ka, pateicoties tam, IKP var pieaugt par vēl gandrīz diviem procentpunktiem," sacīja Kamineni.

Indijas lielākais tirdzniecības partneris ir ES, apsteidzot Ķīnu un ASV. Ikgadējais tirdzniecības apgrozījums ir 100 miljardi eiro gadā. Galvenās Indijas eksporta preces uz ES ir tekstilizstrādājumi, lauksaimniecības produkcija, bet bloks uz Indiju galvenokārt eksportē ķīmiskās rūpniecības produktus, mašīnas un mehānismus.

Tiesa, brīvās tirdzniecības līguma starp abām pusēm joprojām nav par spīti gadiem ilgām sarunām. Pašreizējo situāciju ES-Indijas samitā rudenī iezīmēja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

"Ja runājam par tirdzniecību – mēs nesākam no nulles. Eiropas Savienība jau tagad ir Indijas lielākais tirdzniecības partneris un lielākais investors Indijā. Mūsu eksports un imports ir gandrīz vienāds abās pusēs. Domāju, ir laiks brīvās tirdzniecības līgumam starp Indiju un Eiropas Savienību. Bet mēs atsāksim sarunas tikai tad, kad tam būs piemēroti nosacījumi. Šis samits ir svarīgs solis pareizajā virzienā," teica Junkers.

ES un Indija brīvās tirdzniecības sarunas sāka jau 2007.gadā. Tomēr līdz šim tās tā arī nav izdevies noslēgt.

Gauso progresu un Indijas ekonomikas īpatnības skaidro ekonomists un uzņēmējs Jānis Ošlejs:

"Indija ļoti cenšas pasargāt un attīstīt savus vietējos ražotājus. Viņi ir pārliecināti – ja būs pilnīgi brīva tirdzniecība, vietēji ražotāji cietīs. Daudzas lietas ir diezgan birokrātiskas.

Piemēram, "Primeksā" patentējām savu grīdu sistēmu, un no visām pasaules valstīm tieši Indija bija tā, kuras patentu mēs saņēmām pašu pēdējo, teju astoņus gadus pēc pieteikuma iesniegšanas. Kas varbūt ir viens tāds rādītājs, kas rāda, cik lēna un birokrātiska ir šī valsts. Tajā pašā laikā biznesa vide ir ļoti dinamiska."

Tādēļ Ošlejs uzskata, ka Latvijai ir labas sadarbības iespējas ar augošo Indiju. Pērn pirmajā pusgadā tā bija Latvijas 30. lielākais ārējās tirdzniecības partneris, apgrozījumam ir tendence pieaugt. Galvenās importa preces no Indijas Latvijā ir metāli un to izstrādājumi, bet mēs uz Indiju galvenokārt eksportējam mašīnas un mehānismus, elektriskās iekārtas.

Latvijai un rietumvalstīm ir jārēķinās, ka nākamo gadu laikā globālie ekonomikas centri turpinās pārbīdīties Āzijas virzienā un pasaules lielāko ekonomiku pirmajā desmitniekā arvien lielāks svars būs Āzijas kontinentam.

Lielbritānijas Ekonomisko un biznesa pētījumu centrs prognozē, ka pēc 15 gadiem Ķīna apsteigs ASV un kļūs par globālo ekonomiku numur viens, bet Indija būs kļuvusi jau par trešo lielāko pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti