Inčukalna gāzes krātuves modernizācijai varēs piesaistīt ES naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pieņēmusi lēmumu, kas dod iespēju AS „Latvijas Gāze” turpināt virzīt Inčukalna pazemes dabasgāzes krātuves modernizācijas projektu un pretendēt uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

Projekta pirmā etapa kopējās izmaksas sasniedz 89,7 miljonus eiro. Regulators nolēma, ka projekta izmaksu daļu 5,61 miljonu eiro apmērā sedz Latvijas dabasgāzes pārvades sistēmas operators AS „Latvijas Gāze”. Projekta izmaksu segšanai 37,46 miljonu eiro apmērā komersants plāno piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu CEF (Connecting Europe Facility) regulas ietvaros.

Tā kā šis infrastruktūras projekts īstenots kā Latvijas un Lietuvas kopēju interešu projekts, paredzēts, ka projekta izmaksu daļu 6,88 miljonu eiro apmērā sedz Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmas operators AB „Amber Grid”. Projekta nākamajos etapos, pēc lēmumu pieņemšanas par Igaunijas un Somijas savienojuma izbūvi, tā realizācijā varēs iesaistīties arī Somija.

Inčukalna pazemes dabasgāzes krātuves modernizācijas un paplašināšanas projekta pirmais etaps paredz palielināt dabasgāzes izņemšanas kapacitāti. Šobrīd no krātuves var izņemt 30 miljonus kubikmetrus dabasgāzes diennaktī.

Iecerēts, ka 2020. gadā dabasgāzes izņemšanas kapacitāte būs 32 miljoni kubikmetru diennaktī. Projekta rezultātā pieaugs dabasgāzes apgādes drošuma pakāpe Baltijas valstīs, norāda SPRK.

Situācijās, kad pieprasījums pēc dabasgāzes būs lielāks nekā ierasti, piemēram, klimatisko apstākļu dēļ vai dabasgāzes piegāžu no trešajām valstīm traucējumu dēļ, Inčukalna pazemes gāzes krātuve spēs nodrošināt pieprasītos apjomus ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā.

Eiropas Komisija par projekta finansēšanu lems atbilstoši 2013. gada decembrī pieņemtajai Eiropas Parlamenta un Padomes regulai, ar ko izveido Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentu. Pirmā projektu finansēšanas pieteikumu iesniegšanas kārta komersantiem sākas 2014. gada maijā.

Uzsākot sagatavošanos ES daudzgadu budžetam 2014. - 2020. gada periodā, tika noteikta jauna kārtība Eiropas nozīmes enerģētikas infrastruktūras izveidei un finansēšanai. 2013. gada aprīlī pieņemta Eiropas Parlamenta un Padomes regula, ar ko nosaka Eiropas energoinfrastruktūras pamatnostādnes.

Regula paredz komersantiem, kuri izstrādā vairāku valstu kopējas intereses infrastruktūras projektus, iesniegt šo valstu regulatoriem informāciju par projektu ieguldījumu izmaksu sadali. Iesaistītajiem regulatoriem sešu mēnešu laikā ir jāpieņem saskaņoti lēmumi. Tālāko projektu virzību nodrošina iesaistītie komersanti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti