Inčukalna gāzes krātuves apsaimniekotāja «Conexus» apgrozījums pērn audzis par 9,6%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora un Inčukalna pazemes gāzes krātuves apsaimiekotāja AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apgrozījums 2019. gadā sasniedza 59,3 miljonus eiro, kas ir par 9,6% vairāk nekā 2018. gadā, liecina uzņēmuma nerevidētie finanšu pārskati.

"Conexus" informēja, ka savukārt sabiedrības peļņa pārskata periodā sasniegusi 17,9 miljonus eiro, kas ir par 34,6% vairāk, salīdzinot ar kompānijas 2018. gadā nopelnītajiem 13,3 miljoniem eiro. "Conexus" EBITDA (peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem) pērn bijusi 34,2 miljoni eiro.

Uzņēmumā norādīja, ka "Conexus" finanšu rezultātus pozitīvi ietekmēja kopējā pārvadītā dabasgāzes apjoma pieaugums, kas, salīdzinot ar 2018. gadu, kopumā pieauga par 13% un sasniedza 34 037 gigavatstundas (GWh).

Lielākās pārvadītās dabasgāzes plūsmas bija vērojamas vasarā, kad notiek dabasgāzes iesūknēšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK). 2019./2020.gada krātuves ciklā rezervētas 18,54 teravatstundas (TWh), kas bija labākais piepildījuma rādītājs pēdējo četru gadu laikā. 

"Līdzās uzsāktajam Inčukalna krātuves modernizācijas projektam un ieguldītajām investīcijām sistēmas uzturēšanai un uzlabošanai, 2019. gads pagāja vienotā dabasgāzes tirgus izveides zīmē, kur tika paveikts nozīmīgs darbs nepieciešamo risinājumu izstrādei, lai no 2020. gada 1.janvāra tirgus varētu uzsākt savu darbību. Tas rezultējies Latvijas, Igaunijas un Somijas vienotās ieejas tarifa zonas un vienotās Latvijas-Igaunijas balansēšanas zonas izveidē un to darbībai nepieciešamo regulatīvo un līgumisko ietvaru izstrādē.

2020. gadā mēs turpināsim darbu pie vienotā tirgus funkcionēšanas uzlabošanas, lai stiprinātu Inčukalna PGK pozīcijas starptautiskajā mērogā, kā arī kopumā veicinātu moderna un uz attīstību vērsta tirgus modeļa īstenošanu," 

sacīja "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Pārskata periodā "Conexus" ir uzsācis vērienīgu Inčukalna PGK modernizācijas projektu, kam piešķirts Eiropas līdzfinansējums 50% apmērā. To realizējot, būtiski tiks uzlabota krātuves tehniskā infrastruktūra un aprīkojuma darbības drošība, lai krātuve varētu saglabāt savu funkcionalitāti pēc spiediena palielināšanas Baltijas dabasgāzes pārvades sistēmā. Projekta kopējās investīcijas ir 88 miljoni eiro, kas krātuvē tiks ieguldītas līdz 2025. gadam.

Kopumā pārskata periodā "Conexus" veica ieguldījumus 14,5 miljonu apmērā maģistrālās pārvades sistēmas un krātuves infrastruktūras uzturēšanai un uzlabošanai.

KONTEKSTS:

"Conexus" ir dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir valsts AS "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti