Dienas ziņas

Orientēšanās spēle "Latvija"

Dienas ziņas

Seno mācību grāmatu izstāde Ikšķilē

Plūdu sekas skar arī mazās saimniecības

Ilzeskalna zemnieks pēc plūdiem plinti krūmos nemet – grasās paplašināties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Augusta lietavas ievērojami skārušas ne tikai lielos zemniekus, bet arī piemājas saimniecības. Rēzeknes novada Ilzeskalna pagastā Arņa Začesta saimniecībā nav izdevies sagatavot sienu, bet pupas arvien vēl nav novāktas. Viņa saimniecība ir neliela un atrodas plūdu skartajā teritorijā, kur izsludināts ārkārtas stāvoklis. Arnis gan  entuziasmu nav zaudējis un plāno saimniecību pat palielināt.

Jaunais lauksaimnieks Arnis Začests sirsnīgi apmīļo Luoci jeb Lāci. Luocs ir viens no galvenajiem barvežiem ganāmpulkā, kur ir vairāk nekā 30 Šarolē un krustojumu šķirņu buļļi, zīdītājgovis un teles. Lauku ikdiena un dzīve Rēzeknes novada Ilzeskalna pagastā Arnim tuva jau kopš bērnības un audzēt gaļas liellopus viņš nolēmis pirms pieciem gadiem.

"Man viņi iepatikās. Tā es nospraudu sev mērķi un jau esmu tik tālu ticis. Sarežģītākais process visur ir finanses. Ļoti daudz ieguldījuma vajag, lai sasniegtu mērķus," atzīst saimnieks.

Saimniecībā arvien tiek vairāk ieguldīts, nekā nopelnīts. Viena gaļas lopa iepirkuma cena ir vidēji 2000 eiro un pagaidām tie realizēti vietējiem, Lietuvas un Turcijas uzņēmējiem.

Šīs vasaras lietavu sekas manāmi ietekmējušas siena kvalitāti un daudzumu. Vidēji ganāmpulks ziemas sezonā patērē ap 400 ruļļiem siena, ko tomēr izdevies veiksmīgi saglābt, bet līdzīgi kā citiem – vēl aptuveni 100 ruļļi palikuši uz lauka.

"[Mūsu saimniecībā] vietām nedaudz sienu pamērcēja, bet mēs paspējām to savest zem jumta. Tas jau daudz ko palīdzēja. Daļā vēl uz tīruma stāv, tur būs redzams – kas būs, tas būs," teica Začests.

Līdzīgi saimnieks raksturo situāciju arī par iekoptajiem laukiem: vācot pupas tehnika iestigusi vismaz trīs reizes. Arī šodien zemnieks uz lauka netiek un ir pieteicies kompensācijām.

"Bija apsekošana. Apsekoja. Graudaugu man nav daudz, bet nav arī visi vēl nokulti, jo slapjš laiks bija un tagad iebraukt arī, vietām grimst. Ieteikt nevaru praktiski neko. Mēs esam bezspēcīgi pret dabu," atzina saimnieks.

Kopējā piemājas saimniecības zemes platība ir nedaudz vairāk nekā 50 hektāri.

Par spīti grūtībām, Arnis veiksmīgi startējis divos Lauku atbalsta dienesta projektos un ir apņēmības pilns paplašināt laukus un gaļas liellopu ganāmpulkā zīdītājgovju skaitu palielināt no 14 līdz 26.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti