Ilgstošie pensiju 2.līmeņa pārvaldītāji saglabā tirgus pozīcijas – skaitļi un fakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pagājuši teju trīs mēneši, kopš par pensiju 2.līmeņa jeb valsts fondēto pensiju pārvaldītājiem pietekušies divi jauni dalībnieki – „Indexo” un „ABLV Asset Management”, tādējādi palielinot šī līmeņa pensiju plānu pārvaldītāju skaitu līdz deviņiem. Tiesa, viens no tiem – „ABLV Asset Management” – šajā laikā vēl nevienu 2.līmeņa plānu Latvijas iedzīvotājiem nav piedāvājis, savukārt „Indexo” 21.jūnijā, kad reāli sāka darboties tā aktīvais plāns, piesaistījis vien nepilnus divus tūkstošus dalībnieku.

Šāds samērā pieticīgs rezultāts sasniegts pēc visai agresīvas un plašas reklāmas kampaņas, kura sākās vēl agrāk - maija sākumā. Jāatgādina, ka „Indexo” dibinātāji – vairāki Latvijas uzņēmēji – pārmeta līdzšinējiem pensiju plānu pārvaldītājiem pārāk lielu komisijas maksu prasīšanu par savu darbu. Paši par sava pensiju plāna pārvaldīšanu tie prasa tikai 0,75% gadā no piesaistītās aktīvu summas, kas šobrīd ir nedaudz vairāk nekā 13,5 miljoni eiro.

„Indexo” vēl nav izdevies „atņemt” ilggadējiem pensiju 2.līmeņa pārvaldītājiem pat vienu procentu no kopējiem aktīviem, kuru summa šobrīd pārsniedz jau trīs miljardus eiro. Ja salīdzinām tirgus daļas pēc pārvaldāmo aktīvu apmēra, tad „Indexo” ir 0,44%.

Lauvas tiesu no pensiju 2.līmeņa naudas ir „paņēmuši” divi pārvaldnieki – „Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība” un „SEB Wealth Management”, kas šajā tirgū darbojas jau kopš fondēto pensiju shēmas darbības pirmsākumiem un ir ilgstoši tirgus līderi. Tas noticis vēsturiski – “Swedbank” un “SEB” ir vienas no lielākajām Latvijas bankām un līdz ar to tām nebija problēmu saviem klientiem piedāvāt arī savā paspārnē strādājošo pensiju pārvaldītāju izveidotos plānus.

Vislielāko naudas apmēru – 1,278 miljardus eiro jeb 41,98% no kopējā pensiju 2.līmeņa aktīviem – pārvalda „Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība”. Tā izveidojusi divus pensiju plānus, un kopumā tos izvēlējušies vairāk nekā pusmiljons no 1,267 miljoniem pensiju 2.līmeņa dalībniekiem. „Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība” ilgstoši ir tirgus līderis pensiju 2.līmeņa aktīvu pārvaldē. Tiesa, tās izveidotais pensiju plāns „Dinamika”, kas viens pats ir piesaistījis teju miljardu eiro topošo pensionāru naudu un ir absolūts līderis citu pensiju plānu vidū, nav bijis īpaši sekmīgs. Tā ienesīgums desmit gados ir tikai 2,31%, un tas ir sliktākais rādītājs citu tikpat ilgi strādājošo pensiju plānu vidū. 

Otra lielākā tirgus daļa – 24,2% no kopējiem aktīviem – pieder „SEB Wealth Management”, kurš kopumā pensiju 2.līmeņa sistēmā piedāvā piecus dažādus pensiju plānus. Lai arī piedāvājums ir salīdzinoši liels, jo neviena cita pārvaldes kompānija tik daudz pensiju plānus nepiedāvā, kopumā tos izvēlējušies vairāk nekā 287 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, un par pieciem pensiju plāniem kopumā savāktā naudas summa pārsniedz 738,8 miljonus eiro.

Lai arī pensiju 2.līmenis ir ļoti interesants finansistiem un parādās arī jauni pensiju līdzekļu pārvaldītāji, kas vēlas pārdalīt tirgu par labu sev, tas nemaz nav tik vienkārši. Latvijas iedzīvotājiem tikai tagad pakāpeniski rodas priekšstats par visas Latvijas pensiju sistēmas darbību, jo pēdējā laikā par to arvien aktīvāk runā gan politiķi, gan arī paši finansisti.

Taču zināšanas un izpratne aug lēni. Piemēram, neskatoties uz vienu potenciālu ieguvumu – mazāku komisijas maksu –  pensiju pārvaldītāju, kas to piedāvā, pagaidām izvēlušies vien nepilni divi tūkstoši iedzīvotāju no 1,2 miljoniem. Savukārt pārvaldnieku, kas gatavs par savu darbu paņemt 1% fiksētās maksas plus vēl līdz 1% mainīgās izmaksas un piedāvā visai pieticīgu finanšu rezultātu, izvēlējušies 418 tūkstoši topošo pensionāru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti