IKP pieaudzis par 2,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šī gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts ir pieaudzis par 2,8% un bija 5,3 miljardu eiro apmērā, vēsta Centrālā statistikas pārvalde.

Pārvalde aplēsusi, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu par 1,2% palielinājies apstrādes rūpniecības temps, ko ietekmēja pieaugums pārtikas produktu ražošanā par 7,5%, koksnes un koka izstrādājumu ražošana – par 7,6%. Savukārt saruka dzērienu ražošana par 4,9% un apģērbu ražošana – par 15,4%. Par 80,9% kritusies metālu ražošanas nozare.

Avots: CSP

Tāpat, salīdzinot ar pērngadu, par 24,6% pieaudzis būvniecības apmērs, par 2,5% - tirdzniecība, tostarp mazumtirdzniecība par 2,6%.

Komercpakalpojumu nozarē lielākie pieaugumi bija arhitektūras, inženiertehniskajiem pakalpojumiem, tehniskajai pārbaudei un analīzei – par 12,9%, tūrisma biroju darbībai – 3,2%, frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumiem – par 9,5%, kā arī individuālās lietošanas priekšmetu remontam – par 25,2%.

Izklaides un atpūtas nozares apjoms palielinājās par 20,1%, azartspēļu nozarē pieaugums par 12,6%. Par 1,7% vairāk tika iekasēti produktu nodokļi.
 

SEB bankas ekonomists Edmunds Rudzīts norāda, ka šobrīd Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvas vēl saglabājas mēreni pozitīvas.

Viņš norādīja, ka aprīlī un maijā iedzīvotāju vidējie ienākumi ir auguši, savukārt inflācija bija zema, tāpēc nākamajos mēnešos IK izaugsmo virzīs iekšējais patēriņš. Tai pat laikā uzņēmēji aizvien ir piesardzīgi par jaunajām investīcijām, un arī Ukrainas konflikts rada jautājumus, kāda būs izaugsme turpmāk.

SEB bankas ekonomists Edmunds Rudzīts: Par IKP izaugsmi
00:00 / 00:58
Lejuplādēt
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti