IKP palielinājies par 1,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aizvadītā gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) ir palielinājies par 0,4%, savukārt gada griezumā - par 1,9%, liecina Centrālās Statistikas pārvaldes dati.

0,4% ir salīdzinoši neliels IKP pieaugums. Pērn starp ceturto un trešo, kā arī trešo un otro ceturksni IKP pieaugums bija nedaudz lielāks - attiecīgi 0,5% un 0,8%.

Savukārt, salīdzinot ar 2013.gada ceturto ceturksni, IKP ir palielinājies par 1,9%. Pieauguma temps ir samazinājies, jo 2013. gada beigās, salīdzinot ar 2012.gada beigām, IKP pieauga par 4,4%.

Pārvalde norāda, ka IKP pieaugumu sekmēja apjoma kāpums tirdzniecībā par 2% un būvniecībā par 3%. Savukārt pakalpojumu nozarēs pamatā saglabājies 2013.gada ceturtā ceturkšņa apgrozījuma līmenis. Savukārt apstrādes rūpniecības apgrozījums ir samazinājies par 2%.

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde

Gada sākumā Latvijas Banka paredzēja, ka arī šogad IKP kāpums būs līdzīgs 2013.gadā pieredzētajam. Tomēr jūnijā, līdz ar konfliktu Ukrainā, ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju un to ietekmi uz eksportu un atsevišķām tautsaimniecības nozarēm, samazināja no 4% uz 3,3%. Septembrī Latvijas Bankas prognoze kļuva vēl pieticīgāka - 2,9%. Savukārt decembrī tā saruka līdz 2,8%.

Nākamajā gadā Banka paredz IKP pieaugumu tuvu 2%

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti