IKP ātrais novērtējums: pirmajā ceturksnī pieaugums par 2,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2013.gada 1.ceturksni, ir palielinājies par 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.  

IKP apjoma izmaiņas salīdzināmajās cenās, 2012.1.cet.- 2014.1.cet. IKP ietekmēja apjomu kāpums mazumtirdzniecībā – par 2,6%, un pārējās pakalpojumu nozarēs par – 3%. Par 25% palielinājušies būvniecības nozares rādītāji. Apstrādes rūpniecībā  pieaugums par 1%, bet kopumā rūpniecības rādītāji samazinājušies par 2%.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP 2014.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013.gada ceturto ceturksni, palielinājies par 0,7%.

IKP apjoma izmaiņas salīdzināmajās cenās, 2012.1.cet.- 2014.1.cet:

dati: CSP

Finanšu ministrija uzskata, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanos nav ietekmējuši notikumi Ukrainā un Krievijā un galvenokārt izaugsme palielinājusies iekšējo faktoru iespaidā, piemēram, saistībā ar siltumenerģijas un elektroenerģijas izstrādes apjomu samazinājumu siltās ziemas iespaidā.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis norādīja, ka Latvijas ekonomiku apdraud ģeopolitiskie notikumi, taču Latvijas IKP izaugsme šī gada pirmajā ceturksnī aizvien bija viena no straujākajām ES.

IKP izaugsmi nedaudz bremzēja joprojām jūtama ietekme pēc „Liepājas Metalurga” darbības apturēšanas, mazāki enerģijas ražošanas apjomi siltas ziemas dēļ, kā arī mazāks tirdzniecības apgrozījuma kāpums pirmajos mēnešos pēc eiro ieviešanas.  Jarockis gan uzsvēra, ka tie ir īstermiņa faktori un turpmāk izaugsme būs straujāka. 

FM pārstāvis Aleksis Jarockis: Par IKP izaugsmes tempiem
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka IKP 2013.gadā faktiskajās cenās ir 23,3 miljardi eiro, kas, salīdzinot ar 2012.gadu, palielinājies par 4,1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti