Šajās brīvdienās skolēni no visas Latvijas kā ik gadu atrāda pašu radītās preces un pakalpojumus, tiesa gan, šogad līdz ar pulcēšanās ierobežojumiem tirgus notiek tiešsaistē, kur apmeklētāji var aplūkot skolēnu uzņēmumu virtuālos stendus.
To vidū arī divu Ventspils skolu jauniešu uzņēmums “Grassy co”. Tas ražo dekoratīvus kubus, kuru maināmos elementos var audzēt zāli, telpaugus vai garšaugus.
11. klases skolnieks Daniels Jansons stāsta, ka šis viņam ir jau trešais mācību uzņēmums.
Elizabete Ladiga-Korobkova mācās Ogres tehnikuma 4. kursā. Jauniete jau otro gadu vada mācību uzņēmumu “Aftertaste”, kas pērn ražoja ābolu čipsus, bet šogad komanda sākusi ražot arī ogu čipsus. Skolēnu uzņēmums izmanto Latvijā audzētas ogas, tās kaltē un apstrādā ar bezatlikuma ražošanas tehnoloģiju. Produkciju ražo skolas virtuves telpās.
Elizabete atzīst, ka brīžiem ir grūti, jo ražošanai jāvelta brīvais laiks pirms vai pēc stundām, taču, “ja tu mīli to, ko tu dari, tad nekas nebūs problēma, tu atradīsi laiku”.
Jau šobrīd abiem uzņēmumiem netrūkstot dažādas sadarbības iespējas un esot arī investoru interese.
Taču, runājot par jaunajiem tiešsaistes tirdzniecības apstākļiem, Daniels stāsta, ka tas pozitīvi ietekmējis skolēnu uzņēmumu atpazīstamību, savukārt Elizabete vērtē, ka jaunus pārtikas produktus tiešsaistes apstākļos ir grūtāk notirgot.
Izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" vadītājs Jānis Krievāns skaidro, ka jaunie tiešsaistes apstākļi arī ir būtiska izaicinājumu pieredze jauniešiem.
Vietnē https://jalatvia.lv/katalogs skolēnu ražojumi iedalīti kategorijās, kā arī iespējams piedāvājumu pētīt pēc atrašanās vietas un lapas apmeklētāji var sazināties ar skolēniem.