Igauņu iepirkšanās Latvijā atņēmusi teju 100 miljonus eiro Igaunijas budžetam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pārrobežu tirdzniecības dēļ Igaunijas budžetā netiks iemaksāti 89 miljoni eiro akcīzes nodokļa ieņēmumu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), atklāja Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass. Igaunija arī labos likumus, atceļot tālāku akcīzes nodokļa palielināšanu nākamajos gados, vēstīja ziņu aģentūra ERR.

Viņš norādīja, ka pārrobežu tirdzniecības rezultātā nesaņemto nodokļu ieņēmumu aprēķins ir teorētisks un balstās pieņēmumā, ka citā valstī nopirktās akcīzes preces igauņi būtu varējuši nopirkt arī savā valstī. Tajā pašā laikā Latvijā nopirkto preču summas esot tik lielas zemo cenu dēļ, un tās samazinātos, ja Latvijā cenas kļūtu augstākas.

Ratass stāstīja, ka alkohola tirdzniecība pāri robežām notiek gan valsts ziemeļos, gan dienvidos. Esot palielinājusies tirdzniecība uz dienvidu robežas, bet uz ziemeļu robežas tā samazinājusies. Tādējādi samazinājušies Igaunijas budžeta ieņēmumi.

Uz ziemeļu robežas lielākoties iepērkas Somijas pilsoņi, un viņu skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājies par 23%. Latvijas pārrobežu tirdzniecība veido 24,7% litru, kas likumīgi tiek pārdoti Igaunijā kopā ar igauņu pirkumiem. Igaunijas premjers uzskata, ka Latvijā iepērkas arī somi, kuri iepriekš preces iegādājās uz Igaunijas ziemeļu robežas.

Tabakas produktu cenas Latvijā un Igaunijā nav tik atšķirīgas, tādēļ tabakas pārrobežu tirdzniecība ir mērena. Zaudējumi no tabakas akcīzes nodokļa varētu būt aptuveni 6,8 miljoni eiro, ieskaitot PVN. Savukārt zaudējumi, igauņiem degvielu uzpildot Latvijā un Igaunijā, ir 33,3 miljoni eiro, skaidroja Ratass.

Viņš pastāstīja, ka akcīzes nodoklis alkoholam Igaunijā vienmēr ir bijis augstāks nekā Latvijā. “Pašlaik akcīzes nodoklis alum ir par 149% lielāks nekā Latvijā, bet uzsveru, ka akcīzes nodoklis alum Igaunijā gadiem ir bijis augstāks nekā Latvijā,” teica premjerministrs, piebilstot, ka akcīzes nodoklis stiprajam alkoholam ir par 50% augstāks nekā Latvijā.

Igaunijas premjers atzina, ka ambīcijas, palielinot akcīzes nodokli, bijušas pārāk augstas un aprēķini nav bijuši pietiekami plaši.

Valdība 26. septembrī vienbalsīgi pieņēmusi grozījumus Alkohola, tabakas, degvielas un elektrības akcīzes likumā un citos likumos, atceļot 2019. un 2020. gadā paredzēto alkohola akcīzes pieaugumu. Grozījumiem stājoties spēkā, akcīzes nodokļa atšķirība Igaunijā un Latvijā 2020.gadā samazināsies līdz 109%, savukārt atšķirība stiprajam alkoholam būs 24%, ja Latvijā šiem dzērieniem akcīzes nodoklis tiks palielināts, kā pašlaik plānots.

Jau vēstīts, ka igauņi uz Latviju brauc ne tikai pēc alkohola, bet arī pēc pārtikas un darbiniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti