Igaunijas valdība nolemj nekļūt par Somijas LNG termināļa līdzīpašnieci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma neiegādāties Somijas Inko sašķidrinātās dabasgāzes  (LNG) termināļa kapitāldaļas un novirzīt šim pirkumam rezervētos 30 miljonus eiro papildu gāzes rezervju iepirkšanai.

"Mēs nolēmām atteikties no daļas iegādes kompānijā, kas ekspluatē Somijas LNG termināli, un tagad varam izmantot tam papildbudžetā rezervētos 30 miljonus eiro Igaunijas gāzes rezervju palielināšanai," preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja premjerministre Kaja Kallasa.

Somijas Nodarbinātības un ekonomikas ministrijas nostāja ir tāda, ka, ja Igaunija nav Inko termināļa operatorkompānijas "FRSU OY" līdzīpašniece, tad Eiropas Savienības (ES) noteikumi nedod iespēju tai gaidāmajā ziemā prioritāri iegādāties gāzi no šī termināļa, šonedēļ vēstīja Igaunijas sabiedriskā televīzija ETV.

Tomēr Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Rīna Sikuta ceturtdien preses konferencē pēc valdības sēdes teica, ka ES Gāzes direktīvas 36. punkts neparedz prioritāru tiesību piešķiršanu kopīgos iepirkumos saistīt ar akciju vai kapitāldaļu iegādi, tāpēc nolemts tās neiegādāties.

Pie šī jautājuma varēs atgriezties nākotnē, taču pašlaik šāds pirkums nebūtu uzskatāms par saprātīgu, norādīja Sikuta.

"Jautājums ir, vai tas mums ir vajadzīgs, lai nodrošinātu piegāžu drošumu šoziem. Pašlaik, ņemot vērā, ka Somijā un Baltijas reģionā gāzes ir pietiekami, bet tirgus dalībnieki grib, lai gāzes tankkuģi pienāktu Somijas terminālī, šķiet, ka pārmērīga pieprasījuma nav," sacīja Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre.

Viņa teica, ka termināļa izmantošanas noteikumi, kas cita starpā nepieļauj iespēju terminālī saņemt Krievijas gāzi, no Igaunijas tirgus dalībnieku viedokļa ir saprātīgi un sniedz tiem iespēju piekļūt terminālim.

Jau ziņots, ka Sikuta un Somijas ekonomikas ministrs Mika Lintile oktobra vidū vienojās, ka no ASV kompānijas "Excelerate Energy" iznomātais glabāšanas un regazifikācijas kuģis "Exemplar" atradīsies Inko terminālī Somijā, kuru paredzēts pabeigt decembrī, nevis Paldiskos, kā sākumā bija domāts. Paldisku termināļa infrastruktūra tika pabeigta pagājušajā nedēļā.

Sikuta un Lintile arī vienojās, ka Igaunijas gāzes tirgotājiem būs pirmtiesības iegādāties konkrētu katra LNG tankkuģa kravas daļu pārdošanai Igaunijā.

Kuģi "Exemplar" iznomājusi kompānija "FRSU OY", kas ir Somijas gāzes sistēmu operatora "Gasgrid Finland" meitasuzņēmums.

Paldisku un Inko termināļus pāri Somu jūras līcim savieno zemūdens cauruļvads "Balticconnector".

KONTEKSTS:

LNG glabāšanas un regazifikācijas kuģis pastāvīgi atradīsies Inko, Somijā, nevis Paldiskos, Igaunijā. Igaunijas premjere iepriekš izteicās, ka viens no iemesliem, kāpēc LNG glabāšanas un regazifikācijas kuģis atradīsies Somijā, nevis Igaunijā, bija neskaidrības Igaunijā saistībā ar kuģa nomu, kuru dēļ Igaunija zaudēja Somijas uzticību.

Paldiskos termināļa infrastruktūras izbūves darbus paredzēts pabeigt novembra sākumā, bet Inko – decembrī. Termināli Paldiskos izmantot dabasgāzes piegāžu saņemšanai iecerējusi arī Latvija, kura gan ķērusies arī pie sava LNG termināļa Skultē projekta virzīšanas.

Jau ziņots, ka plānotā LNG termināļa vietas maiņa no Igaunijas uz Somiju nekādi neietekmēs Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti