Igaunijas un Somijas premjeri vienojas par SGT būvniecību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass un Somijas premjers Aleksandrs Stubs pirmdien tikšanās laikā Helsinkos vienojušies par sašķidrinātās gāzes termināļa (SGT) būvniecību.

Sākotnējā projekta informācija liecina, ka tiks būvēti divi termināļi - lielāks Somijā un mazāks Igaunijā.

Abu valstu kopprojekts būs Igaunijas un Somijas gāzesvada "Balticconnector" izbūve Somu līča dibenā. Par to pirmdienas vakarā vēstīja Somijas ziņu aģentūra STT.

Reivass un Stubs vienojās, ka abu valstu gāzes tirgu un infrastruktūras apvienošana notiks ne vēlāk kā 2019.gadā.

Abu valstu valdību vadītāji vienojās, ka svarīgākais jautājums ir enerģētiskā neatkarība - šis faktors būs noteicošais darbu plānošanā un to sākuma termiņu noteikšanā.  "Svarīgi, lai mēs varētu pēc iespējas drīzāk varētu virzīties uz priekšu dokumentu iesniegšanā "Balticconnector" un SGT būvniecības finansējuma saņemšanai un apvienot Baltijas valstu un Somijas gāzes tirgus," uzsvēra Reivass.

Lai garantētu reģiona enerģētisko neatkarību, investīciju pieteikums "Balticconnector" izbūvei tiks iesniegts jau nākamgad un tiks sākta projekta sauszemes daļas īstenošana Igaunijā. Tas ļaus Igaunijai nepieciešamības gadījumā tālāk virzīt savu mazgabarīta SGT.

"Igaunijas atkarība no saviem enerģētikas resursiem ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā, bet no gāzes piegāžu viedokļa mēs esam ārkārtīgi sliktā stāvoklī. Šodien noslēgtā vienošanās, ka līdz 2019.gadam jautājums par mūsu atkarību no gāzes piegādēm būs atrisināts un nepieciešamības gadījumā mēs varēsim piegādāt sev gāzi no visas pasaules," klāstīja Igaunijas premjerministrs.

"Balticconnector" ir jāīsteno ne vēlāk kā līdz 2019.gadam, līdz šim termiņam jābūt pabeigtam arī reģionālajam SGT, par kura būvniecības finansēšanu Somijas pusei pieteikums jāiesniedz līdz 2016.gadam. Ja Somija šos noteikumus termiņā neizpildīs, Igaunijai būs iespēja patstāvīgi īstenot reģionālā SGT projektu.

Igaunijas un Somijas premjerministri apsprieda arī jautājumus par jauno Eiropas Komisijas sastāvu, situāciju Ukrainā, abu valstu sadarbības iespējām informācijas tehnoloģiju jomā. Tuvākajā laikā valstis plāno izveidot kopīgu bāzes infrastruktūru elektronisko pakalpojumu sniegšanai starp Igauniju un Somiju, sākt elektronisko pakalpojumu un datu apmaiņu.

Otrdien Reivass apmeklēs lielāko "start-up" uzņēmumu un tehnoloģiju investoru semināru "Slush".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti