Igaunijas mājsaimniecību uzkrājumi pērn pieaug straujāk nekā parādsaistības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saistībā ar ienākumu pieaugumu Igaunijas mājsaimniecību uzkrājumi pērn palielinājās straujāk nekā to parādsaistības, liecina Igaunijas centrāls bankas publiskotie dati.

Augstāki ienākumi veicināja mājsaimniecības skaidras naudas uzkrājumu un depozītu noguldījumu pieaugumu gada laikā par 9%, bet mājsaimniecību parādsaistības palielinājās par 3%. Ilgtermiņa parādsaistības pieauga par 2,8% galvenokārt tādēļ, ka pieauga mājokļa kreditēšanas apmērs, bet īstermiņa parādsaistības palielinājās par 5%.

Uzņēmumu parādsaistības un aizņemto līdzekļu investēšanas apmērs 2014.gadā nedaudz palielinājās. Pieaugošā vajadzība pēc ārēja finansējuma nozīmēja, ka korporatīvo parādsaistību apmērs pieauga par 5%. Vietējās parādsaistības Igaunijas uzņēmumiem palielinājās par 3,3%, bet aizņemšanās no ārvalstīm un obligāciju emisijas citās valstīs apmērs paplašinājās par 8%.

Vienlaikus korporatīvā kapitāla pieaugums palēninājās līdz 1,3%, jo saruka uzņēmumu peļņa. Tā rezultātā reinvestētā peļņa samazinājās un bija vērojams neliels kritums biržā kotēto akciju vērtībā.

Vispārējās valdībās nekonsolidētās parādsaistības pērn Igaunijā pieauga par 186 miljoniem eiro un sasniedza apmēram 2,2 miljardus eiro. Lai gan vispārējās valdības budžets 2014.gadam bija ar pārpalikumu, daži vispārējās valdības paspārnē esoši sektori aizņēmās papildu līdzekļus. Parādu saistības pieauga par 27 miljoniem eiro saistībā ar Igaunijas dalību Eiropas Finanšu stabilitātes instrumentā (EFSF). Vispārējās valdības likvīdie finanšu aktīvi noguldījumu, obligāciju un biržā kotētu akciju veidolā, kā arī tās kredītu prasījumi kopumā pērn pieauga par 180 miljoniem eiro un sasniedza 2,8 miljardus eiro.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti