Panorāma

Militārās mācības pilsētas ielās

Panorāma

Kādēļ Covid-19 pacienti "nosprosto" slimnīcas?

Igaunijā izmaksā 2. pensiju līmeņa uzkrājumus

Igaunijas iedzīvotāju rokās nonāk miljards eiro – izmaksā pensiju 2. līmeņa uzkrājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Igaunija šomēnes izmaksājusi pensiju 2. līmenī uzkrāto tiem desmitiem tūkstošu iedzīvotāju, kas nolēmuši no tā izstāties. Vidēji katram tie ir vairāki tūkstoši eiro.

ĪSUMĀ:

  • Igaunijā šogad stājās spēkā pensiju sistēmas reforma.
  • Reforma dalību pensiju 2. līmenī Igaunijā padarījusi brīvprātīgu.
  • Tās mērķis – ļaut cilvēkiem pašiem izlemt, kā rīkoties ar šo naudu.
  • Taču izskan brīdinājumi, ka vecumdienās tas var nozīmēt būtiski mazāku pensiju.
  • Lielākā daļa Igaunijas iedzīvotāju turpina dalību pensiju 2. līmenī.

Igaunijā Pensiju centrs naudu uz kontiem sācis pārskaitīt tiem, kas lēmumu par izstāšanos no pensiju 2. līmeņa un uzkrātā izņemšanu pieņēma līdz šī gada marta beigām – pēc pensiju reformas stāšanās spēkā. Tie ir gandrīz 150 tūkstoši cilvēku jeb aptuveni piektā daļa no pensiju 2. līmeņa fondu dalībniekiem.

Viņu vidū arī Tallinas iedzīvotāja Jāne: “Es izņemu šo naudu, jo pati investēšu akcijās. Mana meita mācās ekonomiku un palīdzēs.”

“Vēl neesmu pieņēmusi lēmumu. Es domāju – tā ir katra paša izvēle. [..] Ja man vajadzētu naudu, tad droši vien pieteiktos izmaksai. Bet pagaidām atstāju, kā ir,” pastāstīja Tallinas iedzīvotāja Žanna.

“Es naudu atstāju [2. līmenī]. Bet saprotu arī tos, kas neatstāj. Varbūt viņiem ir kādas grūtības dzīvē vai arī grib investēt šo naudu citādā veidā. Katrs dara, kā vēlas,” sacīja Tallinas iedzīvotājs Tomass.

No izņemtajiem līdzekļiem gan jāmaksā ienākuma nodoklis – 20% tiem, kas ir vecumā līdz 60 gadiem, bet 10% – iedzīvotājiem, kuri vecāki par 60 gadiem.

“Kantar Emor” aptauju vadītājs Aivars Voogs
“Kantar Emor” aptauju vadītājs Aivars Voogs

Aptaujas liecina, ka iemesli izstāties no 2. pensiju līmeņa dažādi.

“Vairumam no tiem, kas piesakās izmaksai, ienākumi ir zem vidējā.

Viņiem var būt finansiālas problēmas, un viņi izmanto šo naudu, lai tās atrisinātu, lai atmaksātu parādus. Citi to izmantos ikdienas tēriņiem. Neliela daļa to izmantos investīcijām vai kā maksājumu par nekustamo īpašumu,” zināja stāstīt sociologs, “Kantar Emor” aptauju vadītājs Aivars Voogs.

Igaunijas Finanšu ministrijā norādīja, ka septembrī no pensiju 2. līmeņa kopumā tiks izskaitīti 1,34 miljardi eiro. No tā vēl tiks atskaitīts 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tas nozīmēs, ka praktiski to cilvēku kontos, kas nolēmuši izstāties no pensiju 2. līmeņa, kopumā ieplūdīs 1 miljards eiro. Šīs summa atbilst 4% no Igaunijas iekšzemes kopprodukta.

Sagaidāms, ka desmitiem tūkstošu iedzīvotāju kontos ieplūdušie līdzekļi tā vai citādi ietekmēs patēriņu. Precīzāki dati gaidāmi, kad Igaunijas valdība šonedēļ publicēs kārtējo ekonomikas prognozi.

Igaunijas Finanšu ministrijas padomniece Kertu Fedotova
Igaunijas Finanšu ministrijas padomniece Kertu Fedotova

“Cilvēki, kas tagad izstājas no sistēmas, uzkrājuši mazliet zem 9000 eiro. Vidēji cilvēks, kas patlaban izstājas no pensiju 2. līmeņa, ir 41 gadu vecs un pelna mazliet zem Igaunijas vidējā atalgojuma,” pastāstīja Igaunijas Finanšu ministrijas padomniece Kertu Fedotova.

Pēc būtības reforma paredz trīs iespējas:

  • palikt pensiju 2. līmenī,
  • izņemt tajā uzkrāto naudu,
  • atvērt savu pensiju investīciju kontu, līdzekļus pārskaitīt tur un investīciju lēmumus pieņemt pašiem. Šajā gadījumā ienākuma nodoklis nav jāmaksā.

Finanšu ministrijas dati liecina, ka pēdējā opcija vismaz pagaidām nav pārāk populāra.

Kopumā Igaunijas pensiju 2. līmenī līdz šim bijuši uzkrāti 5,7 miljardi eiro. Septembrī 1,3 miljardi eiro tiek izņemti, bet uz personīgajiem pensiju investīciju kontiem pārskaitīti vien 47 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti