Dienas ziņas

Šūšanā un adīšanā ārzemju tirgus izdevīgāks

Dienas ziņas

Rojā rekonstruēts stadions

Igauņi iepērkas Valmieras veikalos

Igaunijas iedzīvotāji iepērkas Valmieras veikalos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valmieras ielās aizvien vairāk dzirdama igauņu valoda. Īpaši brīvdienās atsevišķu tirdzniecības vietu stāvlaukumos vai katra otrā automašīna ir ar Igaunijas numura zīmi. Kaimiņvalsts iedzīvotāji pie mums brauc, lai pirktu ne tikai alkoholu. Latvijā lētākas esot arī saimniecības preces un pēdējā laikā izdevīgāk esot iegādāties arī pārtiku.

Rudīte un Olevs dzīvo Valgā. Kundze ir latviete, tāpēc abi lapbrāt apceļo arī Rudītes dzimteni. Pāris stāsta, Igaunijā šobrīd cenas ir augstākas daudziem produktiem un, ja robežas ir atvērtas, brauc tur, kur ir lētāk.

"Gaļa lētāka, tagad arī piena produkti. Kādreiz gāja latvieši uz Igauniju, tagad ir otrādi," atzīst kaimiņvalstī dzīvojošā Rudīte.

Arī Tomass no Valgas vismaz reizi mēnesī apciemo Valmieru. Viņš stāsta, ka uz Latviju iepirkties brauc daudzi viņa draugi un paziņas.

"Cenas ir zemākas nekā Igaunijā. Es domāju, ka arī cenu pēc igauņi šurp brauc. Droši vien alkohols ir viens no galvenajiem, ko igauņi šeit pērk. Tāpat arī būvmateriāli, ir dažas būvniecības preces, kas pie mums ir pat 30% līdz 40% dārgākas."

Alkohola akcīzes nodokļa lielās starpības dēļ šī prece Latvijas veikalos ir viena no igauņu pirktākajām. Taču, kā var novērot vienā no lielākajām būvmateriālu tirdzniecības vietām Valmierā, igauņi iegādājas arī santehniku, dažādas mājsaimniecības preces un būvmateriālus.

"Šeit ir labāk un lētāk, un tie kilometri, ko nākas mērot šurp un turp, tas ir nieks. [Esmu ] no Igaunijas centra, Mums šurp sanāk braukt aptuveni 170 kilometrus. Parēķinot ceļu, degvielu un to, ka cenas šeit ir zemākas, nauda tomēr paliek pāri," teica Igaunijas iedzīvotājs Īva.

"Igaunijā tikai ceļ nodokļus. Akcīzes nodokli tikai ceļ nepārtraukti. Mēs drīz šeit pārvāksimies uz dzīvi, pirksim šeit arī mājas," piebilda Igaunijā dzīvojošais Kalevs.

Tikmēr satiktie Igaunijas iedzīvotāji atzīst, ka arī pie viņiem visai bieži var satikt latviešus. Mūsu valsts iedzīvotāji uz kaimiņzemi pārsvarā braucot baudīt SPA pakalpojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti