Igaunijas eksperti: Ilgtermiņā lielāks ieguvums ir no telekomunikāciju uzņēmumu pārdošanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Igaunijā, kur vadošie telekomunikāciju uzņēmumi nonāca privātā investora rokās, vairums ekspertu uzskata, ka valstij nav jācenšas paturēt savās rokās telekomunikāciju uzņēmumu akcijas.

Igaunijā apvienošanās starp lielākajiem “Telia” grupai piederošajiem fiksēto un mobilo sakaru operatoriem notika jau pirms gada.

Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas Sakaru un valsts informācijas sistēmu ģenerāldirektora vietnieks Tāvi Kotka norāda – valstij būtu jādarbojas tirgū tikai tad, ja pašā tirgū ir nepilnības. “Es domāju, viņiem šīs akcijas ir jāpārdod. Kāpēc gaidīt?

Ja valdībai ir skaidrs plāns, kā no akciju pārdošanas iegūto naudu pēc tam izmantot tam, lai veicinātu informācijas tehnoloģiju izglītības attīstību, tad ilgtermiņā ieguvums no pārdošanas noteikti būs lielāks, nekā tikai no dividenžu saņemšanas.

"Rēķinieties ar to, ka viens informācijas tehnoloģiju eksperts saņem aptuveni trīs reizes augstāku atalgojumu un attiecīgi arī industrijai un valdībai viņš ir trīskārt vērtīgāks, nekā vidusmēra darbinieks. Tāpēc, paņemot naudu no “Lattelecom” pārdošanas un vēl arī pat varbūt saņemot dividendes vēl dažus gadus pēc pārdošanas, un neizmantojot citām vajadzībām, piemēram, pensijām, aptuveni 15 gadu laikā jūs gūsiet daudz lielāku atdevi, nekā tad, ja saglabātu savā īpašumā akcijas un saņemtu dividendes,” saka Kotka.

Atšķirīga attieksme pret to, kādām pārmaiņām jānotiek telekomunikāciju tirgū, tomēr ir pašiem Latvijas uzņēmumiem. “Lattelecom” jau vairākus gadus atklāti norāda, ka ir ieinteresēts apvienoties, savukārt mobilo sakaru operators LMT pret iespējamajām pārmaiņām izturas ievērojami piesardzīgāk.

LMT prezidents Juris Binde uzsver, ka apvienošanās ir tikai viens no iespējamajiem attīstības scenārijiem: “Ir iespējami dažādi scenāriji, kā var attīstīties nozare, un viens no tiem ir Igaunijas scenārijs, kurā faktiski notiek viena koncerna ietvaros dažādu tehnoloģiju uzņēmumu apvienošanās. Uzņēmumi ir bijuši cieši integrēti jau pirms tam, un kopējo konkurenci tas neietekmē. Savukārt Latvijā tradicionāli ir bijusi ļoti spēcīga konkurence, un tās rezultātā mums ir ļoti spēcīgi attīstīta telekomunikāciju infrastruktūra un vienas no zemākajām cenām Eiropas Savienībā.”

Juris Binde arī nepiekrīt tam, ka tirgus situācijas Igaunijā, Lietuvā un Latvijā var tiešā veidā salīdzināt, jo šajos tirgos gan fiksēto, gan mobilo komunikāciju uzņēmumu pozīcijas bija savādākas. Pēc viņa teiktā, Latvijas telekomunikāciju nozarē kopumā konkurence ir ļoti asa, bet atsevišķos segmentos, konkrēti televīzijas jomā, tomēr ir vērojamas nepilnības.

Plašāku sižetu par šo tēmu klausieties Latvijas Radio 1 raidījumā „Īstenības Izteiksme”14.oktobrī plkst.12.30!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti