Igaunijas Bankas viceprezidents: Abas Baltijas valstis zaudē iespēju sagatavoties grūtākiem gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gatavojot nākamā gada budžetu un tā pieļaujamo deficītu, Latvija apliecināja kopumā labāku izpratni par iespējamiem ekonomikas izaicinājumiem nākotnē salīdzinājumā ar Igauniju. Tādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda Igaunijas Bankas prezidenta vietnieks Ulo Kāsiks, kurš darbojas arī Latvijas Fiskālās disciplīnas padomē.

Prognozēts, ka vispārējās valdības budžeta deficīts mūsu valstī nākamgad ir 0,34% no iekšzemes produkta. Savukārt Igaunijas budžeta strukturālais deficīts plānots 0,7% no IKP.

Tomēr Igaunijas centrālās bankas viceprezidents Ulo Kāsiks uzskata šos rādītājus par zaudētu iespēju abām valstīm sagatavoties ekonomikas lejupslīdes scenārijam.

“Kopumā no fiskālās disciplīnas viedokļa Latvija ir uzrādījusi progresu. Igaunijas fiskālais deficīts ir augstāks nekā Latvijā. Un tas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā ekonomikas cikliskumu,” norādīja Kāsiks.

“Šobrīd Igaunijas ekonomika piedzīvo labus laikus. Bezdarba rādītājs ir zemāks par 4%. Taču valdība tik un tā saglabā deficītu.

Es teiktu, ka ekonomika labi attīstās visās Baltijas valstīs un, manuprāt, mēs izšķiežam iespēju izveidot uzkrājumus un sagatavoties nākamajai ekonomikas lejupslīdei.

Un šī problēma ir aktuāla gan Igaunijā, gan mazākā mērā, taču arī Latvijā. Labos laikos mums vajadzētu būt fiskālam pārpalikumam, kas ļautu nepieciešamības gadījumā atbalstīt ekonomiku turpmākajos ne tik labvēlīgos gados,” pauda Kāsiks.

KONTEKSTS:

Saeima 14. novembrī pieņēma nākamā gada budžetu, paredzot, ka konsolidētā valsts budžeta ieņēmumi plānoti 9,9 miljardu eiro un izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā. Savukārt pamatbudžeta ieņēmumi 2020. gadā paredzēti 6,9 miljardi eiro, bet izdevumi – 7,2 miljardi eiro.

2020. gadā vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 0,3 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), savukārt IKP pieaugums 2020. gadā prognozēts 2,8 procentu apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti