Igaunijai un Polijai nāksies skaidrot EK nodokļu politiku pret lielajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Polijai un Igaunijai viena mēneša laikā ir jāiesniedz Eiropas Komisijai (EK) pilnīgu informācija par nodokļu piemērošanas politiku, kāda šajās valstīs tiek attiecināta uz lielajiem starptautiskajiem uzņēmumiem. Vēl piecpadsmit valstīm jāsniedz ziņas par īpašām nodokļu atlaidēm, kas tikušas piešķirtas atsevišķiem uzņēmumiem.

Pagājušā gada beigās, reaģējot uz tā dēvēto „LuxLeaks” skandālu, kad atklātībā nonāca informācija par Luksemburgā praktizēto nodokļu atvieglojumu piešķiršanu, kas vairāk nekā 340 starptautiskiem uzņēmumiem ļāvusi būtiski samazināt nodokļos maksājamās summas, EK uzdeva visām Eiropas Savienības dalībvalstīm iesniegt informāciju par ienākuma nodokļu piemērošanu šajās valstīs.

Ņemot vērā to, ka Igaunija un Polija nav savlaicīgi iesniegušas prasīto informāciju, šonedēļ Eiropas Komisija izdevusi īpaši šīm valstīm adresētus rīkojumus. „Eiropas Komisijas pieprasījumu mērķis ir izprast un noskaidrot nodokļu piemērošanas praksi dažādās dalībvalstīs. Šodien komisija ir izdevusi divus rīkojumus – Polijai un Igaunijai, jo šīs dalībvalstis, atšķirībā no pārējām, nav pilnībā atsaukušās komisijas aicinājumam. Tagad mēs esam uzdevuši šīm dalībvalstīm iesniegt pilnu informāciju, lai Eiropas Komisijai būtu pilnīgs pārskats par nodokļu piemērošanas praksi visās dalībvalstīs,” skaidro EK Konkurences ģenerāldirektorāta pārstāvis Rikardo Kardoso.

Polijai un Igaunijai Eiropas Komisijas pieprasītā informācija ir jāiesniedz viena mēneša laikā. Pretējā gadījumā Eiropas Komisijai ir tiesības vērsties pret Igauniju un Poliju Eiropas Savienības Tiesā. „Polijai un Igaunijai ir viens mēnesis, lai atbildētu uz komisijas pieprasījumu. Mēs lūdzām dalībvalstīm informāciju, dažām vajadzēja mazliet laika atbilžu sagatavošanai, bet tās atbildēja, bet šīs divas – ne. Tādēļ mēs esam spēruši nākamo soli un uzdevuši tām atbildēt,” norāda Kardoso.

Jau vēstīts, ka Eiropas Parlamentā ir izveidota speciāla komiteja, kura pēta uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanas praksi dažādās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Eiropas Savienības konkurences komisāre Mārgrete Vestegere pagājušajā nedēļā, tiekoties ar šīs komitejas pārstāvjiem, norādījusi, ka vienotas nodokļa bāzes ieviešana ļautu efektīvāk cīnīties pret pretlikumīga valsts atbalsta sniegšanu. „Es nezinu, vai mums ir nepieciešami papildu rīki valsts atbalsta ierobežošanai. Es tā nedomāju. Bet, manuprāt, mums ir nepieciešams kas vairāk. Mums vajadzētu ieviest kopēju uzņēmumu ienākumu nodokļu bāzi, kaut ko ļoti vienkāršu, kas būtu liels ieguvums mazajam biznesam,” sacīja Vestegere.

Ideja par vienotas uzņēmumu ienākuma nodokļa bāzes ieviešanu Briselē tiek apspriesta jau vairāk nekā desmit gadu garumā. Savulaik pret to asi iebilda vairums tā dēvēto jauno Eiropas Savienības dalībvalstu, tostarp Latvija. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti