Igaunijā viedokļu krustugunīs valdības plāns par 25% samazināt akcīzi alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Igaunijā šonedēļ viens no viskarstāk apspriestajiem tematiem ir valdības plāni samazināt akcīzes nodokli alkoholam – uzreiz par 25 procentiem. Tas saistīts ar faktu, ka pēdējos gados Igaunijas budžetam secen gājuši miljoniem eiro, jo igauņi pēc alkohola devās uz Latviju. Taču, reaģējot uz Igaunijas plāniem, arī Latvija vērtē iespējas samazināt akcīzes nodokli.

Igaunijā viedokļu krustugunīs valdības plāns par 25% samazināt akcīzi alkoholam
00:00 / 01:47
Lejuplādēt
Igaunijā jautājums izraisījis karstas diskusijas. Valdības plānu kritiķi uzskata, ka akcīzes samazināšana vismaz īstermiņā samazinās arī budžeta ienākumus. Citi brīdina par sekām uz sabiedrības veselību, ārsti aicina akcīzi nesamazināt. Vēl citi pauž, ka lēmums pieņemts par vēlu, un daudzi igauņi arī turpmāk alkoholu pirks Latvijā. 

 

Likumprojekts jau parlamentā 

Igaunijā šī nedēļa aizvadīta diskusijās par valsts budžetu. Pirmdien principiālu vienošanos par budžeta stratēģiju nākamajiem četriem gadiem panāca premjera Jiri Ratasa jaunā valdība. Tajā ietilpst viņa vadītā Centra partija, konservatīvi noskaņotie tēvzemieši un par galēji labējiem populistiem dēvētā Igaunijas Konservatīvā tautas partija EKRE.

Šajās diskusijās viens no lēmumiem ir no 1. jūlija par 25% samazināt akcīzes nodokļa likmi gan stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Likumprojekts jau iesniegts parlamentā.

Likmes pirms pāris gadiem ievērojami paaugstināja Ratasa iepriekšējā valdība. Igauņi masveidā sāka pirkt alkoholu Latvijā. Valdība secināja, ka Igaunijas budžetam secen iet desmitiem miljonu eiro.

"Valdība tikko paziņoja, ka budžetā būs tēriņu griezumi. Piemēram, daudzi sabiedriskajā sektorā strādājošie tagad vairs nevar cerēt uz algu paaugstināšanu. Tādēļ alkohola akcīzes nodoklis ir tikai viens no budžeta diskusiju tematiem," sacīja Igaunijas sabiedriskās televīzijas ETV ekonomikas ziņu redaktors Marts Linnarts.

Igaunijas valdība paziņojusi, ka, piemēram, nākamgad nav plānots palielināt algas, piemēram, ne skolotājiem, ne policistiem.

Nevarēs izpildīt arī solījumu palielināt finansējumu zinātnei līdz 1% no IKP.

Mediķi aicina balsot "pret"

Valdība cer, ka akcīzes samazinājums palielinās budžeta ieņēmumus. Tomēr kritiķi saka, ka ir jau par vēlu.

Piemēram, uzņēmējs un bijušais ekonomikas ministrs pagājušajā desmitgadē Mēliss Antonens intervijā sabiedriskajā televīzijā paziņoja, ka mainīt ieradumus ir grūti. Viņa ieskatā, daudzi, arī viņš pats, pat pēc akcīzes samazināšanas turpinās pirkt alu Latvijā.

Ekonomikas žurnālists Linnarts norādīja, ka arī pēc akcīzes samazinājuma alkohols Igaunijā būs nedaudz dārgāks nekā pie mums, taču varbūt ne tik ļoti, lai būtu vērts braukt uz Latviju.

"Ja tiek samazināta akcīze, tas nozīmē mazāk nodokļu naudas. Bet tas viss saistīts ar to, ka igauņi brauc pirkt alkoholu un citas lietas uz Latviju. Vēl viena lieta – somi vairs tik ļoti neraujas braukt uz Igauniju, kopš alkohols šeit vairs nav tik lēts. Bet somi ir ļoti svarīgi Igaunijas tūrisma industrijai. Varbūt šis lēmums dos kādu labumu, bet tas prasīs laiku. Tas nenotiks tik ātri, kā varbūt cer valdība," atzina Linnarts.

Tomēr arī Latvija apsver samazināt akcīzes nodokli. Turklāt Igaunijā kritiķi arī bažījās par alkohola patēriņa pieaugumu.

"Kad akcīzes nodokli palielināja, arguments bija rūpes par cilvēku veselību. Bet pēc tam visi sāka runāt par naudu. Ārstu organizācijas valdības plānus samazināt akcīzes nodokli kritizē kā sliktu ideju, jo alkohols ir ļoti nopietna sabiedrības veselības problēma," atzina žurnālists.

Igaunijas ārsti un mediķi aicina parlamentu balsot pret akcīzes samazināšanu.

Arī Sociālo lietu ministrijas vicekanclere Marisa Jese šonedēļ pauda bažas, ka pēc akcīzes samazināšanas alkohola patēriņš Igaunijā var atkal pieaugt. Saskaņā ar datiem, pagājušajā gadā tas bija samazinājies līdz pēdējos desmit gados zemākajam līmenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti