Igaunija uz 8 stundām apturējusi degslānekļa elektrostacijas; arodbiedrība protestē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aizvadītās nedēļas nogalē Igaunijas elektroapgādes valsts uzņēmums “Enefit Energiatootmine” pirmo reizi tā vēsturē bija spiests uz laiku apturēt degslānekļa elektrostaciju, jo ražošana kļuva neizdevīga zemo elektroenerģijas cenu dēļ biržā. Uzņēmums uzskata, ka nākotnē stacijas apturēšana varētu kļūt par normu, bet arodbiedrības pret to kategoriski iebilst, ziņo Igaunijas sabiedrisko mediju portāls ERR.

Uzņēmuma “Enefit Energiatootmine” vadība uzskata, ka turpmāk staciju darbības apturēšana uz laiku kļūs par ierasto praksi.

Pagājušajā svētdienā uzņēmums pilnībā apturējis elektroenerģijas ražošanu no degslānekļa. Narvas elektrostacijas nestrādāja astoņas stundas. Dedzināt degslānekli kļuva neizdevīgi zemo elektrības cenu dēļ biržā un augstu CO2 izmešu kvotu cenu dēļ. 

“Es domāju, ka tā jau ir jauna normalitāte,” ERR radio ziņām komentējis uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Marts Pross.

Tam kategoriski nepiekrīt Narvas energoarodbiedrības vadītājs Andrejs Zaicevs, kurš norādījis, ka “tā ir jauna nenormalitāte”.

“Enerģētikas iekārtas nav tās lietas, ar kurām var tā spēlēties: gribu – ieslēdzu, gribu – izslēdzu. Tas nav slēdzis sienā. Jā, situācija tirgū noveda pie spiestas darbības apturēšanas, bet ne ar ko labu tas nebeigsies,” paziņojis Zaicevs.

Enerģētikas speciālists Viktors Andrejevs ERR paudis, ka energobloku apturēšana nav laba prakse.  

“Energoblokus aptur un lēni atdzesē, pēc tam, kad atkal nepieciešams, sāk ieslēgt un uzsildīt. Tātad elektroenerģiju izlieto pa tukšo. Es nedomāju, ka tas pozitīvi ietekmēs energobloku darbības spēju. Daudz loģiskāk būtu pārdot elektroenerģiju par zemākām cenām, tad elektrostacija būtu darba kārtība un strādnieki nebūtu jāatlaiž,” sacīja eksperts.

Iepriekš izskanējis, ka straujas CO2 izmešu kvotu sadārdzināšanās un lētas importētās elektrības dēļ darbu Narvas elektrostacijās varētu zaudēt 800 līdz 1000 enerģētiķu.

Nākamnedēļ Igaunijas premjers Jiri Ratass plāno apmeklēt Narvu, lai apspriestu situāciju.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti