Igaunijā un Lietuvā valdība pirks gāzes kompānijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kamēr Latvijas valdībai nav skaidras nostājas jautājumā, vai izmantot energokompānijas “Latvijas gāze” vācu akcionāra “E.ON Ruhrgas” piedāvājumu izpirkt tam piederošās akcijas, gan Lietuvas, gan Igaunijas valdība jau izlēmusi, ka šo iespēju izmantos un kļūs par savu gāzes  kompāniju līdzīpašniecēm.  

Lietuvā valsts kompānija “Epso-G” izpirks vācu akcionāru akcijas gāzes pārvades tīklu kompānijā “Amber Grid”, un plānota arī akciju atpirkšana uzņēmumā “Lietuvos Dujos”.

Bet Igaunijā izziņoti plāni, ka valstij piederošā energokompānija “Elering” pirks “Eesti gaas” akcijas no vācu un somu akcionāriem.

Līdz ar to abās Latvijas kaimiņvalstīs valsts drīzumā kontrolēs gāzes transporta un piegādes uzņēmumus. Tikmēr Latvijā par iespēju pirkt “Latvijas gāzes” akcijas valdība lemšot vēl vairākus mēnešus.

Enerģētikas eksperti norāda, ka Latvijas gadījumā situācija esot sarežģītāka. Atšķirībā no Lietuvas un Igaunijas, kur jau notiek gāzes tirgus liberalizācija, Latvijā vēl divus gadus pastāvēs “Latvijas gāzes” monopols, tā padarot neskaidras valdības ieguldījumu iespējas uzņēmumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti