Panorāma

Ukrainā turpinājās dronu uzbrukumi

Panorāma

Panorāma

Vai piepildīsies Igaunijas ambīcijas uzbūvēt kodolreaktoru?

Igaunijā plāno modulāro kodolreaktoru; projektā aicina iesaistīties arī Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kodolreaktors Baltijas valstīs jau tuvāko 10 gadu laikā. Ar šādu vīziju klajā nācis Igaunijas uzņēmums "Fermi Energia". Kādas ir kompānijas izredzes šādu projektu īstenot un ko par to domā Igaunijas sabiedrība?

Mazais modulārais kodolreaktors ir samērā nesen ieviesta tehnoloģija, uz kuras izveidi cerīgi skatās Latvijas ziemeļu kaimiņš Igaunija. Kompānija "Fermi Energia" pie labvēlīgiem apstākļiem apņēmusies šādu projektu īstenot līdz 2032. gadam. Mazā reaktora jauda plānota ap 300 megavatiem.

"300 megavati nodrošinās apmēram 300 000 cilvēku. Vidēji. Tas ir iestatīts ļoti modulāri. Tev nav jāveido tikai viens, vari veidot divus vai četrus – atkarībā no tā, kas nepieciešams tīklam un kādas ir enerģijas vajadzības," stāstīja "GE Hitachi" prezidents Džejs Vailmens.

"Fermi Energia" savam reaktora projektam izvēlējusies Amerikas un Japānas kopuzņēmuma "GE Hitachi" tehnoloģiju "BWRX-300", kuras pamatā ir vārošā ūdens reaktors, kāds tiek izmantots daudzās Eiropas valstīs. Tomēr šis modelis ir mazāks nekā, piemēram, Somijā un Zviedrijā izmantotais.

Jau marta sākumā Igaunijā gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Un arī tās varētu ietekmēt topošā kodolreaktora likteni, jo, lai ar projektu virzītos uz priekšu un reaktoru izveidotu, tam nepieciešama zaļā gaisma arī politiski.

Proti, ir nepieciešams parlamenta lēmums par kodolenerģijas nepieciešamību valstī, kā arī ir jāierosina īpašs nacionālais plāns piemērotas vietas atrašanai un jāizstrādā tiesību normas. Igaunijā veiktās sabiedrības aptaujas par kodolenerģijas izmantošanu pārsvarā uzrāda "Fermi Energia" pozitīvu bildi – Igaunijas sabiedrības lielākā daļa sliecas šādu projektu atbalstīt. Līdzīgu tendenci Tallinas ielās novēroja arī Latvijas Televīzija.

Eriks, Tallinas iedzīvotājs: "Es domāju, ka es to atbalstu. Ir noteikti riski, bet tie nav tik lieli. Es zinu, ka ir noteikti riski, bet tehnoloģijas ir pietiekami attīstītas, un no tiem var izvairīties."

Mari, Tallinas iedzīvotāja: "Es atbalstu kodolenerģiju. Es domāju, ka tā ir lieliska ideja. Tam, protams, jābūt ļoti drošam. Tam jābūt tādā vietā, kur tas varētu būt drošs, un cilvēki netiktu apdraudēti."

Reins, Tallinas iedzīvotājs: "Es nedomāju vis. Ir daudz tāda veida attīstības enerģētikas pētniecībā. Es domāju, ka būs labāki risinājumi."

Uzņēmums, kas vēlas attīstīt kodolreaktoru Igaunijā, idejā saskata arī perspektīvas sadarbībai ar Latviju.

"Mums ir kopīga robeža, mums ir kopīga nākotne. Latvijai arī ir nepieciešams veikt dekarbonizāciju enerģijas piegādēs un gūt uzticamību elektrības piegādēs.

Mēs esam tajā pašā tirgū cenu ziņā. Ņemot vērā, cik mazas mūsu valstis ir, būtu maz ticams, ka mums varētu būt attīstītas kodolstacijas abās pusēs," teica "Fermi Energia" izpilddirektors Kalevs Kallemets.

Sākotnējā projekta izpētē no Latvijas puses šajā projektā iesaistījies valsts uzņēmums "Latvenergo". "Fermi Energia" pārstāvji gan aicina Latviju spert soli tālāk un "Latvenergo" kļūt par šī igauņu uzņēmuma akcionāru, lai jau pilnvērtīgi iesaistītos projekta tapšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti