Igaunija pārsniedz piena kvotas; sods – 2,2 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aptuveni 300 Igaunijas piena ražotājiem nāksies samaksāt soda naudas par piena kvotu pārsniegšanu. Kopumā sods pārsniegs 2,2 miljonus eiro, ziņo Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.ee. 

Igaunijā piena ražošanas kvotas pārsnieguši 280 uzņēmumi, un tiem nāksies maksāt soda naudas – 27,83 eiro par katriem 100 kilogramiem. Kopumā soda naudās būs jāsamaksā  2 218 212 eiro.

Soda naudas varēs samaksāt pa daļām trīs gadu laikā. Uzņēmumiem, kuri neiesniegs lūgumu par maksājumu atlikšanu, būs jāsamaksā soda nauda līdz 1.oktobrim.

Jau vēstīts, ka no 1.aprīļa piena kvotu sistēma, kas Eiropas Savienībā (ES) darbojās 30 gadus, ir atcelta. 

Šogad arī Latvijā pastāvēja bažas par kvotu pārpildi, taču saskaņā ar pēdējiem provizoriskiem aprēķiniem Latvijai noteiktā piena kvota šajā kvotas gadā ir izpildīta par 99,1%, līdz ar to kvota nebūs pārpildīta.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas jaunāko ziņojumu prognozēts, ka pēc kvotu sistēmas brīvlaišanas sagaidāma strauja piena ražošanas palielināšanās. Vidējā piena iepirkuma cena ES tirgū patlaban ir 34 centi par kilogramu, un tiek prognozēts, ka līdz 2020.gadam vidējās cenas pieaugums sasniegs tikai 35 centu rādītāju.

Kvotu režīms tika ieviests 1984.gadā, kad ES ražošana pārsniedza pieprasījumu. Galīgais datums kvotu atcelšanai pirmoreiz tika noteikts 2003.gadā, lai ES ražotāji varētu elastīgi pielāgoties pieaugošajam pieprasījumam, īpaši pasaules tirgū. Neskatoties uz kvotām, pēdējo piecu gadu laikā ES piena produktu eksports apjoma ziņā ir palielinājies par 45%, bet vērtības ziņā - par 95%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti