Igaunijā no gada vidus samazinās akcīzes nodokli alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Igaunijas valdība nolēmusi no 1. jūlija samazināt akcīzes nodokli alkoholam. Nodoklis tiks samazināts par ceturtdaļu un attieksies gan uz stiprajiem, gan vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tādējādi valdība iecerējusi samazināt nodokļu aizplūšanu no Igaunijas valsts kases. Tas darīts laikā, kad alkohola lietošana Igaunijā sasniegusi zemāko līmeni pēdējos desmit gados.

Igaunijas Sociālo lietu ministrijas pasūtīts pētījums liecina, ka 35% no Igaunijas pilngadīgajiem iedzīvotājiem ir iegādājušies alkoholu Latvijā, bet 14% – uz Latviju devušies tikai ar šādu mērķi. Turklāt šī tendence turpina palielināties. Piemēram,

Igaunijas Alus darītavu asociācija prognozē, ka šogad Igaunijas pilsoņi Latvijā iegādāsies gandrīz par diviem miljoniem litru alus vairāk nekā pērn, pietuvojoties 30 miljoniem litru gadā.

Lai apturētu šo tendenci, kuras dēļ Igaunijas budžetam iet secen ievērojamas naudas summas, Igaunijas valdība lēmusi par 25% samazināt akcīzes nodokli. Tas attieksies gan uz stipro, gan vieglo alkoholu.

Vienlaikus ministrijas pasūtītajā pētījumā secināts, ka kopējais alkohola patēriņš Igaunijā nokrities līdz zemākajam līmenim pēdējo desmit gadu laikā. Viens Igaunijas iedzīvotājs pērn vidēji izdzēris 10,1 litru absolūtā alkohola, kas atbilst aptuveni 25 litriem degvīna vai 200 litriem alus.

59% respondentu pētījumā atbildējuši, ka vērtē alkohola patēriņu savā valstī kā pārāk augstu un par galvenajām tā izraisītajām problēmām sauc vardarbību ģimenēs, braukšanu dzērumā un alkohola kaitīgumu veselībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti