Dienas ziņas

ES stingri apņēmusies cīnīties pret klimata pārmaiņām

Dienas ziņas

Linkopība Latvijā – teju vēsture

Āfrikas cūku mēris 12 valstīs

Igaunijā mājas cūkām uziet Āfrikas cūku mēri; mudina nezaudēt modrību arī Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēdējos gados Eiropas Savienībā palielinājusies Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu intensitāte. Nu saņemtas ziņas no Igaunijas, kur mēris apstiprināts saimniecībā ar 1700 cūkām. Lai gan Latvijā saslimstība ir mazāka nekā iepriekšējos gados, modrību nedrīkst zaudēt un jāziņo par katru atrasto mežacūkas līķi.

Šogad fiksēts 161 gadījums, kad mežacūka bijusi slima ar Āfrikas cūku mēri. Iedzīvotāji arvien tiek aicināti ziņot, ja atrod mirušu cūku, arī ceļa malā sabrauktu vai meža vidū pūstošu. Par katru atrasto zvēru Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) gatavs maksāt 30 eiro pirms nodokļu nomaksas.

“Tieši šie dzīvnieku līķi vīrusu inficēt spēju satur vairākus mēnešus. Jaunie sivēni atnāk tajās pašās teritorijās, kur jau, iespējams, cūkas ir nomirušas no Āfrikas cūku mēra, tādā veidā atkal uzņem šo infekciju,” skaidroja PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Seržants.

Latvijā šogad mēris nav konstatēts mājas cūku populācijā, bet ir jauni saslimšanas gadījumi pierobežā.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece norādīja, ka slimas mežacūkas šķērso robežu, jo kaimiņvalstīs – Krievijā un Baltkrievijā – cūku audzētājiem netiek izmaksātas kompensācijas, ziņojot par mēra izplatību saimniecībā. “Mēs esam pazaudējuši apmēram 5 tūkstošus sivēnmāšu kopš 2014. gada, kad Āfrikas cūku mēris sākās Latvijā. Mēs šobrīd baudām to, ka Krievijā nav šādas kompensācijas un arī citās trešajās valstīs,” norādīja Lejniece.

Tikmēr vakcīna pret Āfrikas cūku mēri joprojām tiek izstrādāta. Tagad iesaistījušies zinātnieki no vairāk nekā 20 valstīm.

“Notiek jau vairākus gadus darbs pie šīs vakcīnas izstrādes. Kas nav mazsvarīgi – par vakcīnas prototipu tiek ņemts vīruss, kas tika izolēts no Latvijā nomedītas mežacūkas.

Ja viss būs ļoti veiksmīgi, tad ātrākais pēc gadiem 5–7, ko sola  virusologi, mēs varētu ieraudzīt Āfrikas cūka mēra vakcīnu,” pastāstīja Seržants no PVD.

Tikmēr mednieki ievērojami varētu samazināt cūku populāciju, ja tiktu atjaunota 50 eiro kompensācija par katru nošauto mežacūkas mātīti, norāda Latvijas Mednieku savienībā.

Tikmēr no Igaunijas trešdien, 14. jūlijā, saņemtas ziņas par konstatētu Āfrikas cūku mēri saimniecībā ar 1700 cūkām, kuras nāksies likvidēt. Pārtikas un veterinārais dienests norādīja, ka Igaunijā savvaļā saslimstība būtībā nebija novērojama un par gadījumiem saimniecībās nav bijušas ziņas vairākus gadus. Tāpēc modrību nedrīkst zaudēt arī Latvijas cūku audzētāji.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti