Igaunijā ierosina samazināt akcīzes nodokli degvielai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Igaunijas parlamenta Finanšu komisija nosūtījusi izskatīšanai otrajā lasījumā likumprojektu, kas paredz ievērojami samazināt akcīzes nodokli degvielai. Ja priekšlikums tiks apstiprināts, tas varētu samazināt degvielas cenu par aptuveni 25 centiem litrā.

Igaunijā tāpat kā citviet Eiropā pēdējā laikā vērojams straujš degvielas cenu kāpums. 95. markas benzīna cena sasniegusi jau ap 2,10 eiro par litru.

Lielu daļu cenas veido valsts iekasētais akcīzes nodoklis. Pašlaik akcīzes nodoklis par svinu nesaturošu benzīnu Igaunijā ir 563 eiro par 1000 litriem. Latvijā attiecīgais nodoklis ir 509 eiro par 1000 litriem.

Igaunijas likumprojekta autori piedāvā samazināt šo likmi līdz minimālajai robežai, kas pieļaujama Eiropas Savienības dalībvalstīs: 359 eiro par 1000 litru, ziņo ERR.ee.

Igaunijas degvielas tirgotāji lēš, ka šāds solis palīdzētu samazināt degvielas cenu aptuveni par 25 centiem litrā (akcīzes nodoklim vēl jāpieskaita arī pievienotās vērtības nodoklis).

Pagaidām gan nav skaidrs, vai Igaunijas parlaments būs gatavs atbalstīt akcīzes nodokļa samazināšanu degvielai. Šo priekšlikumu virza partija “Tēvzeme”, kas pašlaik ir opozīcijā.

Taču pašlaik Igaunijā notiek sarunas par jaunas valdības veidošanu, un tieši “Tēvzemei” šajās sarunās ir “zelta kārts”: viņiem jāizvēlas, vai veidot valdību ar tagadējās premjeres Kajas Kallasas vadīto Reformu partiju un sociāldemokrātiem, vai arī ar pagājušonedēļ no valdības padzīto Centra partiju un populistu partiju EKRE.

Finanšu komisijas priekšsēdētājs Aivars Koks norāda, ka Igaunijā degvielas nodokļi ir vieni no augstākajiem Eiropā.

Viņš atgādina, ka Latvija un Somija nesen nolēmušas mīkstināt prasības par biopiedevām degvielai, kas degvielas cenu ļāvis samazināt par aptuveni 12 centiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti