Igaunijā apsver iespēju samazināt akcīzes nodokli arī dīzeļdegvielai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Igaunija apsver iespēju samazināt akcīzes nodokli arī dīzeļdegvielai. Šādi plāni ir kaimiņvalsts Finanšu ministrijai. Tā atsaucas uz pētījumu, kurā secināts, ka šāds solis palīdzētu igauņu kravu pārvadātājiem, kas izjūt nopietnu konkurenci no Latvijas un Lietuvas puses. Igaunijas finanšu ministrs norādīja, ka patlaban akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai Latvijā ir mazāks. Baltijas valstīs pašreiz visdārgākā degviela ir tieši Igaunijā.

ĪSUMĀ:

  • Pēc akcīzes nodokļa samazināšanas alkoholam pieauguši šī nodokļa ieņēmumi Igaunijas budžetā.
  • Igaunijas finanšu ministrs tagad vēlas samazināt akcīzes nodokli arī dīzeļdegvielai un dabasgāzei.
  • Ministrs akcīzes samazināšanu dīzeļdegvielai rosinās pavasarī diskusijās par Igaunijas budžeta stratēģiju.
  • Pētījums: Igaunijas pārvadātāji pārmērīgu akcīzi degvielai uzskata par vienu galvenajiem apgrūtinājumiem attīstībai.
  • Igaunijā degviela pašreiz ir visdārgākā Baltijas valstīs.

Igaunijā apsver iespēju samazināt akcīzes nodokli arī dīzeļdegvielai
00:00 / 03:24
Lejuplādēt
Pēc tam, kad igauņi pēdējos gados iegādāties alkoholu masveidā brauca uz Latviju, jo te lētāks, un Igaunijas budžetam secen gāja miljoniem eiro, Igaunijas valdība šovasar par 25% samazināja akcīzes nodokli alkoholam. Pēc tam septembrī Igaunija valsts ieņēmumi no alkohola akcīzes bija palielinājušies par gandrīz 11%, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembra mēnesi.

 

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme nesen Tallinā, tiekoties ar Latvijas Radio, alkohola akcīzes samazināšanu izcēla kā vienu no galvenajiem jaunās valdības sasniegumiem.

"Es zinu, ka Latvijā tas nav populārs lēmums, taču rezultāts ir tieši tāds, kādu plānojām.

Tas ir atgriezis atpakaļ somu tūristus. Tas ir atgriezis atpakaļ lielu skaitu igauņu, kas brauca uz Latviju pirkt pārsvarā alkoholu, bet arī citas preces.

Tas ir palielinājis budžeta ienākumus no alkohola akcīzes. Tas ir normalizējis pārrobežu tirdzniecību Igaunijas dienvidos," atzina Helme.

Tagad Igaunijas finanšu ministrs vēlas samazināt akcīzes nodokli arī dīzeļdegvielai – līdzīgu iemeslu dēļ. "Mēs apspriežam iespēju samazināt akcīzes nodokli dabasgāzei un dīzeļdegvielai. Tas ir cieši saistīts ar diskusijām par budžetu un budžeta ieņēmumiem. Pagaidām nekādi lēmumi par to nav pieņemti. Bet tas ir kaut kas, ko mēs ļoti vēlētos panākt – ka akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai Igaunijā samazinās. Jo patlaban tas ir lielāks nekā Latvijā," teica Igaunijas finanšu ministrs.

Šonedēļ Helme paziņoja, ka plāno rosināt dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa samazināšanu pavasarī diskusijās par Igaunijas valsts budžeta stratēģiju. Viņš atsaucas uz neseno Igaunijas Ekonomiskās izpētes institūta pētījumu, kura laikā aptaujāti kravu pārvadājumu uzņēmumi.

Secināts, ka igauņu firmas par vienu no galvenajiem apgrūtinājumiem attīstībai uzskata pārmērīgu akcīzes nodokli degvielai. Lētāka degviela kombinācijā ar lētāku darbaspēku Latvijā, Lietuvā un Polijā nozīmē, ka šo valstu kravu pārvadātāji pakalpojumu var nodrošināt lētāk un arvien vairāk iespiežas Igaunijas tirgū, un vietēji uzņēmumi to uzskata par negodīgu konkurenci.

Igaunijā degviela pašreiz ir visdārgākā Baltijas valstīs. Konkrēti par dīzeļdegvielu – Tallinā litrs patlaban maksā aptuveni 1,32 eiro, Rīgā par aptuveni desmit centiem lētāk (apmēram 1,20 eiro), bet Viļņā vēl par desmit centiem lētāk (apmēram 1,10 eiro).

Pētījumā secināts – gandrīz trešā daļa dīzeļadegvielas, ko Igaunijas kravu pārvadātāji iepilda ārvalstīs, nāk no Lietuvas, un gandrīz ceturtā daļa – no Latvijas.

Samazināts akcīzes nodoklis varētu negatīvi ietekmēt Igaunijas budžeta ieņēmumus, tomēr igauņu transporta uzņēmumiem dotu iespēju uzlabot savu konkurētspēju. Pētījumā arī norādīts, ka akcīzes samazināšana līdz Latvijas līmenim tik un tā nozīmētu, ka Lietuvā cena ir vēl zemāka. Tādēļ Igaunijai savu dīzeļa akcīzi vajadzētu pieskaņot Lietuvai.

Igaunijā akcīzes likme dīzeļdegvielai ir 493 eiro par 1000 litriem. Latvijā patlaban krietni mazāka – 372 eiro. No 2020. gada 1. janvāra tā palielināsies līdz 414 eiro, kas tik un tā būs mazāk nekā Igaunijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti