Panorāma

Policija joprojām meklē laupītāju Rēzeknē

Panorāma

Tērvetē notiek sporta spēles cilvēkiem ratiņkrēslos

Ieviešot eiro, īpaši uzraudzīs drošību

Ieviešot eiro, īpaši uzraudzīs drošību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai vietās, kur nav ērti pieejamas banku filiāles, nerastos grūtības ar latu nomaiņu pret eiro, šo funkciju uzticēts veikt Latvijas Pastam. Līdz ar to valūtas nomaiņas periodā lauku pasta nodaļās apgrozīsies krietni vairāk naudas nekā ierasts. Attiecīgi – vairāk tiks darīts, lai nodrošinātos pret zagļiem un laupītājiem. Paredzēts, ka par drošību rūpēsies gan Valsts policija, gan Latvijas Pasts.

Viena no reģionu pasta nodaļām strādājošā ir Raganas pasta nodaļas vadītāja Ilze Zivtiņa. Viņa tur strādā jau 23 gadus. Te viņa ir pieredzējusi arī iepriekšējo valūtas nomaiņu, kad tā dēvētos Repšes rubļus aizstāja lati. Viņa atzīst – valūtas nomaiņas periodu gaida ar dalītām jūtām, jo pieredze rāda, ka darba būs ļoti daudz. „Grūti pateikt, cik mainīs, bet nu cilvēki katrā ziņā mainīs, jo ne jau visi būs nolikuši bankas kontos, ne jau visi būs nolikuši pasta norēķinu sistēmā, noteikti būs cilvēki, kas nāks un mainīs šeit uz vietas,” norāda Zivtiņa.

Tomēr sarunās ar Raganas iedzīvotājiem rodas sajūta, ka viņi iet līdzi laikiem un zeķē naudu vairs krāj reti kurš. „Visu turu kontos. Nav nekas man krāts skaidrā naudā. Tāpēc es domāju, ka nekādas izjūtas nemanīšu,” saka Gita. „Nē, es jau pensiju saņemu kontā. Automātiski nomainīsies,” līdzīgu atbildi sniedz cita Raganas iedzīvotāja Anita.

Latvijas Pasta operatore Tatjana Priedīte gan ir novērojusi iedzīvotāju interesi. „Nē, nu klienti jau tagad ir brīdināti, un viņi visi uzdod jautājumus, mēs atbildam. Un daudzi jau tagad liek kontā, lai nebūtu problēmu jaunā gadā. Tā kā – cilvēki jau izglītoti ir,” pauž Priedīte.

Arī likumsargi un drošības pasākumu plānotāji Latvijas Pastā iesaka – visvienkāršākais veids, kā izsargāties no zagļu vai laupītāju uzbrukumiem, ir savlaicīgi skaidro naudu pārvērst elektroniskajā. Ja nu to nekādi nevēlas darīt, tad atliek vien ievērot elementāros piesardzības pasākumus, piemēram, uz valūtas maiņas vietu nedoties vienam, kā arī nepārnēsāt pārlieku lielas skaidras naudas summas vienlaikus. „Vadoties no kaimiņvalsts Igaunijas pieredzes, kur jau ir ieviesuši eiro, mūsu kolēģi paziņoja, ka tieši šajā laikā, kad policija pastiprināti atradās uz ielām – varbūt ne gluži tik daudz patrulējot, kā pavadot šos naudas pārvadājumus – izdarīto pārkāpumu skaits sabiedriskās vietās pat bija samazinājies,” Valsts policijas Kārtības policijas priekšnieka vietnieks Arvils Feierābends.

Pie katra potenciāli apdraudētā objekta sargu ar automātu, protams, nolikt nebūs iespējams, tomēr arī atpūsties nevienam policistam šajā laikā nebūs lemts. „Sen jau ir ieplānoti policijas darbinieku atvaļinājumi – tātad šajā periodā atvaļinājumu faktiski nav,” norāda Feierābends. Viņš gan atzīst, ka pie katras no 302 pasta nodaļām, vairāk nekā 200 banku filiālēm un ap 1200 banku automātiem policistu nepieliks, jo tik daudz policistu nemaz neesot.

Arī Latvijas Pasts prognozē, ka valūtas maiņas periodā nekādas īpašas zagļu vai laupītāju aktivitātes nav gaidāmas. Tomēr, lai neradītu viņiem liekus kārdinājumus, visās pasta nodaļās, kur notiks valūtas maiņa, dežurēs bruņoti apsargi. „Ir izstrādāta specifiska un speciāla loģistikas sistēma, kā šī nauda tiks pārvadāta – jebkurā gadījumā nekādas būtiskas summas pa nakti pasta nodaļās nepaliks. Lai arī pasta nodaļas tiek aprīkotas tagad ar atjaunotu signalizāciju, ar augstākas klases seifiem – nekādas būtiskas summas naktī šajās mazajās pasta nodaļās netiks glabātas. - Tātad laupītāji var necerēt uz lielo ķērienu? - Nē. Nekas vairāk kā šobrīd,” atzīst Pasta pārstāvis Ālers.

Paredzēts, ka vairāk par 3000 latiem vienā reizē nebūs iespējams samainīt. Latus pret eiro pasta nodaļās varēs nomainīt trīs mēnešus – sākot no Jaunā gada līdz pat marta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti