Ievieš regulējumu kreditoru aizstāvībai, ja sabiedrības vajadzībām atsavina īpašumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Turpmāk būs speciāls regulējums hipotekāro kreditoru interešu aizsardzībai gadījumos, ja nekustamais īpašums būs atsavināts sabiedrības vajadzībām, liecina ceturtdien, 14.aprīlī, galīgajā lasījumā Saeimas pieņemtie grozījumi sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā.

Parlaments portālam lsm.lv norāda, ka patlaban sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likums neparedz skaidru regulējumu hipotekārā kreditora aizsardzībai. Tas būtu nepieciešams gadījumos, kad īpašums tiek atsavināts pilnā apmērā un tas kalpo kā vienīgais kreditora saistības nodrošinājums labprātīgas atsavināšanas gadījumā.

Šie grozījumi lielā mērā ir pieņemti tāpēc, lai būtu regulējums dažādu lielu projektu īstenošanas laikā. Piemēram, attiecībā uz „Rail Baltica” dzelzceļa līniju.

Likuma līdzšinējā redakcijā problēma slēpās apstāklī, ka teorētiski patlaban ir iespējama situācija, ka banka par ieķīlātā nekustamā īpašuma atsavināšanu uzzina vien brīdī, kad valsts institūcija jau vēlas nostiprināt savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Līdz šim praksē institūcijas, kas veic īpašumu atsavināšanu, tomēr bija vērstas uz sadarbību ar kredītiestādēm, nepieciešamības gadījumā aicinot iesaistīties atsavināšanas procesā. Taču pašreizējā likuma redakcija institūcijām šādu pienākumu neparedz.

Likuma izmaiņas noteiks hipotekārā kreditora iesaistes kārtību nekustamā īpašuma atsavināšanas procesā, visos gadījumos informējot kreditoru par atsavināšanas nepieciešamību, kā arī iesaistot to atlīdzības sadales procesā.

Likumā iestrādātais hipotekārā kreditora interešu aizsardzības princips ir vērsts gan uz nekustamā īpašuma labprātīgas, gan piespiedu atsavināšanas gadījumiem un nosaka, ka hipotekārais kreditors nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām nevar izmantot kā pamatojumu, lai prasītu pilnu atlikušās parāda summas samaksu vai uzskatītu to par saistību pārkāpumu.

Nekustamā īpašuma īpašniekam un hipotekārajam kreditoram būs iespēja vienoties par institūcijas noteiktās atlīdzības sadali, valsts institūcijai neiesaistoties kreditora prasījuma izvērtēšanā vai parāda atlikuma noteikšanā. Ja vienošanās starp abām pusēm par atlīdzības sadali tomēr netiek panākta, atlīdzība par atsavināmo nekustamo īpašumu tiek deponēta zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā uz trīs gadu termiņu. Tās izmaksa iespējama, kad saņemta pušu vienošanās par atlīdzības sadali.

Grozījumi Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā stāsies spēkā 2016.gada 1.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti