Panorāma

Dienliliju ziedēšanas trakums

Panorāma

Covid-19 konstatē Ādažu bāzē

Ievēro lielāku piesardzību mājokļu iegādē

Ievēro lielāku piesardzību mājokļu iegādē, cenas nav kritušas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vēl pirms dažiem mēnešiem nekustamo īpašumu eksperti izteica minējumus, ka pandēmijas ietekmē nekustamā īpašuma cenas varētu samazināties. Apkopojot datus par šī gada pirmo pusi, iepriekš paustās bažas izrādījās nepatiesas – cenas nav būtiski mainījušās, cilvēku interese par mājokļiem ir joprojām, taču lēmumi par mājas vai dzīvokļa iegādi tiek pieņemti daudz piesardzīgāk. Līdz ar to krities darījumu skaits.  

ĪSUMĀ:

  • Covid-19 krīzes ietekmē īpašumu cenas nav samazinājušas.
  • Taču samazinājies darījumu skaits, cilvēki kļuva piesardzīgāki.
  • Nereti pircēji centās panākt cenas samazinājumu par 20%.
  • Visvairāk darījumu pirmajā pusgadā noslēgti Rīgā un Pierīgā.
  • Biežāk cilvēki iegādājušies divistabu dzīvokļus platībā no 36 līdz 56 kvadrātmetriem.
  • “Latio”: Cilvēki arī vēlas paplašināt mājokli, ja būs jāstrādā attālināti.
  • Īres tirgū īrnieki Covid-19 ietekmē meklē mazākas un lētākas opcijas. 

Visvairāk darījumu pirmajā pusgadā noslēgti Rīgā un Pierīgā. Biežāk cilvēki iegādājušies divu istabu dzīvokļus platībā no 36 līdz 56 kvadrātmetriem. Katrs otrais iegādātais dzīvoklis bijis sērijveida projektā.

“Klasiski pasaulē vienmēr ir bijis tā, ka tas, cik cilvēks mēnesī nopelna, parāda apmēram, cik viņš dārgu kvadrātmetru var atļauties. Šis mūsu algu līmenis, kas ir plus mīnus tūkstotis, tas ir sērijveida dzīvokļu cenu līmenis,” skaidroja “Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Pretēji sākotnējām prognozēm mājokļu cenas ievērojami nemainījās, tomēr dažkārt jau klātienes sarunā ar dzīvokļa īpašnieku potenciālie pircēji mēģināja vienoties par zemāku cenu.

“Bieži vien tagad pircēji, kuri, iespējams, pat gaidīja šāda veida kaut kādas pārmaiņas vai finanšu krīzes, tātad nāk ar saviem priekšlikumiem - to cenu samazinājumu bieži prasa 10, 15 un līdz pat 20 procentu apmērā,”  atklāja “Big Bang Realty” vadītājs Oskars Zariņš.

Edgars Šīns savukārt norādīja, ka “cilvēki gribēs sev mājoklī papildu istabu, lai nav jābūvē telts vīrusa gadījumā, kur varētu strādāt istabā, lai norobežotos no visiem ar austiņām”.

“To mēs redzam. Tie, kas var atļauties, plāno sev klāt vēl vienu istabu gadījumā, ja atkal jāstrādā no mājām, lai būtu kur strādāt,” sacīja Šīns.  

Pretēja aina paveras īres tirgū – ārkārtējās situācijas laikā īrnieki bieži lūdza samazināt maksu. Ja neizdevās, nācās lūkoties pēc lētākām opcijām, turklāt cilvēki bija gatavi arī samazināt savas prasības.

“Agrāk īrēja trīsistabu dzīvokli, lai gan viņiem pietiktu ar divistabu, tad šis bija tas laiks, kad viņi no trīsistabu dzīvokļa pāriet uz divistabu, jo saprot, ka faktiski tā viena istaba daudzos gadījumos, iespējams, ir lieka,” stāstīja Oskars Zariņš.

Zemgalē Covid-19 krīzes laikā bija izteikts mājokļu piedāvājuma trūkums, liecina “Latio” apkoptie dati, taču ogrēnietis Nils Smelteris stāstīja, ka grūtības atrast piemērotu mājokli ir jau ilgstoši.

Viņš vairākus gadus meklē īrei četru istabu dzīvokli, jo esošais ar trīs istabām kļuvis par šauru četru cilvēku ģimenei. Ja kāds piedāvājums parādās sludinājumu portālos, esot divi varianti – nesamērīgi augsta īres maksa vai slikts tehniskais stāvoklis. Ģimene arī pētījusi iespēju iegādāties māju, bet atkal nonākuši dilemmas priekšā. Cenā līdz 100 000 eiro pārdošanā ir mājas, kas būtībā ir jāpārbūvē un vēl jāinvestē nezināms naudas daudzums vai arī tās atrodas pārāk tālu no Ogres centra.

“Es gribu, lai viņa ir pilsētā, nevis kaut kur ārpus pilsētas pļavas vidū. Es gribu, lai mans bērns ir daudzmaz tuvu bērnudārziem, skolām, pulciņiem. Ideālā variantā tā, lai viņš pats var izstaigāt, jo kāds man labums no privātmājas, piemēram, 10 kilometrus prom no pilsētas, viņam būs jābraukā ar autobusu vai man viņš visu laiku jāvadā,” sacīja Nils Smelteris.

Pagaidām gan tirgū neesot šādu piedāvājumu, kas atbilstu jaunās ģimenes prasībām un budžeta iespējām.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti