Iespēju braukt jaunajos elektrovilcienos pasažieriem sola vasaras beigās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Plānots, ka jaunie elektrovilcieni pasažieru pārvadājumus sāks jau šīs vasaras beigās. Šādu apliecinājumu no "Škoda Vagonka" un "Pasažieru vilciena" (PV) valdēm ceturtdien, 16. februārī, tikšanās laikā saņēmis satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība), informēja Satiksmes ministrija.

"Pats personīgi uzraudzīšu to, lai nenotiktu nekādas atkāpes no vilcienu ieviešanas laika. Mūsu cilvēki to jau sen ir pelnījuši. Prieks, ka beidzot braucieni ar vilcienu būs pieejami un ērti arī senioriem, vecākiem ar bērnu ratiņiem, kā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem," norādīja Vitenbergs.

Pērn decembrī izskanēja, ka jauno elektrovilcienu piegādēs Latvijai iespējama vismaz četru mēnešu kavēšanās. Kavēšanās iemesli ir nepieciešamība ar autotransportu piegādātos vilcienus montēt Rīgā. "Škoda Vagonka" sākotnējais plāns bija citāds, taču karš Ukrainā to mainīja, un tas joprojām ietekmē ne tikai darbus pie prototipa jeb pirmā vilciena, bet arī nākamo sērijas vilcienu piegādes.

KONTEKSTS:

Līgums par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi, ko "Pasažieru vilciens" un "Škoda Vagonka" parakstīja 2019. gada vidū, paredzēja, ka pirmie vilcieni tiks piegādāti 2022. gada pirmajā pusgadā, bet līdz 2023. gada beigām pasažieru pārvadājumi tiks veikti jau ar visiem 32 jaunajiem vilcieniem. Katrs no tiem sastāvēs no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums būs 109 metri. Katrā vilcienā būs sēdvietas 436 pasažieriem.

Paredzēts, ka jauno vilcienu gaita, salīdzinot ar pašlaik lietošanā esošajiem, būs vienmērīgāka un trokšņu līmenis salonos būs zemāks. Jauno vilcienu konstruktīvais ātrums būs līdz 160 kilometriem stundā, kamēr esošajiem vilcieniem ātrums ir līdz 120 kilometriem stundā. Maksimālo ātrumu būs iespējams attīstīt iecirkņos, kur to nākotnē ļaus dzelzceļa infrastruktūra.

Vēlāk piegādes termiņš pagarināts – pirmie 23 elektrovilcieni tiks piegādāti 2023. gada pirmajā pusgadā, atlikušie deviņi –  šī gada 4. ceturksnī. 

Ministru kabinets  atbalstīja valsts budžeta ilgtermiņa saistības 255,889 miljonu eiro apmērā "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkuma finansēšanai.

Pirmo vilcienu Latvijā saņēma 2022. gada jūnija beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti