Iespējams, EK atturēsies no bargāko sankciju piemērošanas Portugālei un Spānijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Iepriekš būtiskas ekonomiskās grūtības pārvarējušās Portugāle un Spānija riskē kļūt par pirmajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kuras var skart Eiropas sankcijas par pieļaujamā budžeta deficīta pārkāpšanu. Tiesa, ņemot vērā politiski sarežģīto situāciju Eiropas Savienībā, izskan arī prognozes par to, ka pret abām Dienvideiropas valstīm sagaidāma iecietīga attieksme.

Portugāle un Spānija nav spējušas izpildīt savas saistības plānotajā apjomā samazināt valsts budžeta deficītu – pie šāda slēdziena, vērtējot abu valstu finanšu rādītājus un makroekonomikas prognozes, secinājusi Eiropas Komisija (EK). Tiesa, nākot klajā ar šo paziņojumu, Eiropas Komisija vienlaikus izvairījusies no ļoti asas kritikas abu valstu virzienā – Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, atklājot šo ziņu sabiedrībai, savā uzrunā pirmkārt pievērsa uzmanību tam, ka abās valstīs ir gūti ļoti būtiski panākumi ekonomiskās situācijas uzlabošanu. Tiesa, ārējās ekonomiskās vides sniegtās priekšrocības diemžēl nav tikušas izmantotas pilnībā:

''Eiropas Komisija ir nonākusi pie secinājuma, ka Portugāle nav novērsusi pārāk augstu budžeta deficītu līdz noteiktajam laikam 2015.gadā un Spānija, visticamāk, nespēs izpildīt noteikto mērķi budžeta deficīta samazināšanai 2016.gadā. Vairāku iemeslu dēļ abas valstis nav spējušas izmantot negaidīti straujo ekonomisko izaugsmi un zemākas aizņēmumu likmes, lai samazinātu deficītu, tomēr jāatgādina, ka tieši šo augsto deficīta un parādsaistību apjomu samazināšana ir viens no priekšnosacījumiem tam, lai abas valstu ekonomikas varētu ilgtspējīgi atlabt un attīstīties.''

No vairākiem politiķiem un arī analītiķiem jau ir izskanējušas prognozes – lai gan EK  paziņojums var būt par pamatu tam, ka pret Portugāli un Spāniju tiek piemērots sods, ņemot vērā politiski sarežģīto situāciju, ko ir izraisījis Lielbritānijas balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienību, vairākas Eiropas Savienība dalībvalstis varētu nevēlēties bargāko sankciju piemērošanu abām valstīm.

Arī Eiropas Savienības komisārs ekonomikas, nodokļu un finanšu jautājumos Pjērs Moskovisī teiktais liecina, ka Eiropas Komisija, iespējams, nesteigsies ar radikālu rīcību.

''Tagad mūsu novērtējums jau tuvākajā laikā ir jāapstiprina arī Eiropas Savienības valstu finanšu ministriem. Eiropas Komisija, kā vienmēr, ir rīkojusies stingri atbilstoši noteikumiem, un vienmēr to turpinās darīt arī turpmāk. Vēlamies uzsvērt, ka piemērojot likumus, centīsimies tos piemērot pēc iespējas inteliģentāk. Tomēr šobrīd šis jautājums jau ir Eiropas Savienības padomes kompetencē,'' sacīja Moskovisī.

Arī Portugāles premjers Antonio Kosta jau ir aicinājis Briseli nepārsteigties ar bargiem lēmumiem, uzsverot to, ka sankciju ieviešana varētu pastiprināt negatīvu noskaņojumu pret Eiropas Savienību Portugālē. Lielbritānijas referenduma rezultāti un augošais skepticisms pret Eiropu ir būtisks iemesls Eiropas Komisijai atturēties no bargāko sankciju piemērošanas, uzskata Portugāles premjers.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti