Iespējams, būs izmaiņas norēķinos par ūdens patēriņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šodien Ministru kabinetā plānots skatīt grozījumus virknē likumu, kas saistīti ar norēķiniem par komunālajiem pakalpojumiem. Ierosināts vairāk neļaut iedzīvotājiem nemaksāt par komunālajiem pakalpojumiem, ja iedzīvotājs ir projām ilgāk par septiņām dienām, ievērojami mainīt varētu arī kārtību, kā notiek maksāšana par ūdeni.

Plānotās izmaiņas visvairāk skars tos iedzīvotājus, kam dzīvoklī nav ūdens skaitītāju vai tiem beidzies verifikācijas termiņš. Līdz šim dzīvokļos bez ūdens skaitītāja katram iedzīvotājam maksimāli varēja tikt aprēķināts 10 kubikmetru patēriņš, bet pārējo iztērēto, bet neuzskaitīto ūdeni vienkārši sadalīja starp pārējiem iedzīvotājiem. Valdība plāno to mainīt un visu neuzskaitīto ūdeni likt apmaksāt tiem, kam skaitītāju nav. Kā skaidro „Latio namsaimnieks” valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs, nesakritība starp „Rīgas ūdens” mājas kopējo skaitītāju un iedzīvotāju skaitītājiem ir neizbēgama.

„Tā ir tik tiešām mūžīgā problēma jebkurā rēķinā, šī starpība rodas objektīvu apstākļu dēļ - iedzīvotāji nodod katrs savu skaitītāju, tagad iztēlojaties 100 skaitītājus vai pat 200, kuriem summāri jāsakrīt ar kopējo skaitītāju - tas nekad nenotiks, jo iedzīvotāji nolasa skaitītāju katrs savā laikā un lielo skaitītāju nolasa vispār citā laikā,” skaidro Gontarevs.

Viņš uzsver, ka sakrist iedzīvotāju un mājas kopējā skaitītāja rādītāji var tikai tad, ja tos nolasa vienlaikus un elektroniski. Kamēr elektronisko skaitītāju vēl nav katrā dzīvoklī, parastie skaitītāji esot praktiski visos dzīvokļos. Tiesa, problēma ir tā, ka bieži vien tiem beidzies verifikācijas termiņš.

„Tā ir bieža parādība, joprojām nav sakārtots tas, ka kārtīgi viena namu pārvalde nodod otrai māju, tajā skaitā ar informāciju par verificētajiem skaitītājiem,”neapmierināts ar to ir Gontarevs.

„Latio namsaimnieks” vadītājs skaidro, pārvaldniekiem ir fiziski jāapseko katrs dzīvoklis un jāapskata skaitītāji, bet iedzīvotāji reizēm neatrod tam laiku. Šādā ziņā izmaiņas būtu disciplinējošas un par dažu iedzīvotāju nevērību neliktu ciest pārējiem mājas iedzīvotājiem.

„Tu nevarēji, negribēji, nesanāca? Kāpēc pārējiem jācieš? Jo bieži vien, pensionāri it sevišķi, kas ir ekonomiski savā patēriņā, viņi nesaprot, kāpēc viņiem jāmaksā vairāk nekā savs patēriņš, jāapmaksā zudumi,” saka Gontarevs.

„Rīgas ūdens” tikmēr atzīst, ka viņi aprēķinus veic pēc lielā mājas skaitītāja, un to, kā ūdens patēriņu rēķina pēc tam, ir jautājums apsaimniekotājiem.

„Mums ir ļoti vienkārši, lauvas tiesu aprēķinu veicam, balstoties uz lielo skaitītāju, kas atrodas pie ēkas,” konstatē „Rīgas ūdens” preses sekretārs Artūrs Mucenieks un paredz, ka lēmumu ietekmi uzņēmums jutīs, ja tiks ieviesta iespēja iedzīvotājiem ar „Rīgas ūdeni” norēķināties pa tiešo, apejot apsaimniekotāju. Līdz tam „Rīgas ūdenim” rūp lielais mājas skaitītājs, kurš esot daudz precīzāks par iedzīvotāju skaitītājiem, bet, ja iedzīvotājiem rodas šaubas, viņi var prasīt pārbaudi.

„Ja šaubās par lielo skaitītāju, ļoti vienkārši - iedzīvotājiem ir tiesības pieteikt ārkārtas verifikāciju. Ja pārbauda, ja ir precīzs - iedzīvotāji apmaksā verifikāciju. Ja ir bojāts - mēs apmaksājam verifikāciju un uzstādām jaunu skaitītāju,” saka Mucenieks.

Vai valdība nolems, ka dzīvokļiem bez darba kārtībā esošiem skaitītājiem jāuzņemas apmaksāt visu mājas neuzskaitīto ūdeni, uzzināsim jau šodien pēcpusdienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti