Iespējamais «Brexit» rēķins svārstās no 44 līdz 55 miljardiem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielbritānija ir piekritusi maksāt Eiropas Savienībai (ES) aptuveni 50 miljardu eiro lielu tā dēvēto “izstāšanās rēķinu”. Tā liecina vairāku mediju rīcībā nonākusī informācija. Taču pagaidām ne Londona, ne Brisele šo summu nav apstiprinājusi.

Summa, ko Lielbritānija būtu gatava maksāt ES, svārstās starp 40 un 55 miljardiem eiro. Britu mediji, kas ieguvuši šo informāciju – BBC, “Financial Times”, “The Telegraph”, “The Guardian” – katrs min mazliet atšķirīgu summu. Šie skaitļi atšķiras arī tāpēc, ka Lielbritānija maksājumu veiktu 40 gadu laikā – nevis uzreiz kā vienu pārskaitījumu. Piemēram, pensiju izmaksas ES institūciju ierēdņiem būtu atkarīgas no viņu mūža ilguma.

Bet jebkurā gadījumā šīs summa ir lielāka, nekā iepriekš neoficiāli no britu puses izskanējušie 20 miljardi un mazāka par iepriekš izskanējušiem 60-100 miljardiem eiro.

Visas šīs summas ir mediju un ekspertu aprēķini un neoficiāla informācija – ne Brisele, ne Londona nekādas summas nav nosaukusi un, visticamāk, nenosauks līdz pēdējam brīdim.

Šis žests no britu puses nozīmē, ka ES varētu sākt britu ilgi kārtotās sarunas par nākotnes tirdzniecības līgumu – par to kā izskatīsies Lielbritānijas un ES attiecības pēc “Brexit”. Brisele gan ir piesardzīga, neoficiāli sakot – kamēr skaitļi un solījumi nav uz papīra, tikmēr jābūt piesardzīgam. Tajā pašā laikā “Brexit” sarunu vadītājs no Eiropas puses Mišels Barnjē sacīja, ka ES samitā decembra vidū, cerams, varēs paziņot, ka pusēm izdevies panākt vienošanos.

“Mēs esam šeit, un pagaidām mums nav izdevies panākt adekvātu progresu par šiem trīs jautājumiem. Tāpēc mēs strādājam ar britu delegāciju dienu un nakti, lai panāktu vienošanos, ko decembrī varētu iesniegt Eiropas Padomei,” sacīja Barnjē.

Iepriekš ES paziņoja, ka sarunām vispirms ir jāpanāk vienošanās attiecībā uz trim jautājumiem – “Brexit” finanšu norēķini, Īrijas robeža un ES pilsoņu tiesības. Tagad, pēc finanšu darījuma nokārtošanas, Īrijas robeža paliks visgrūtākais jautājums.

Pirmās ziņas par to, ka Lielbritānija un ES panākušas kompromisu par "Brexit" rēķinu, izskanēja otrdienas, 28. novembra, vakarā. Tad "Daily Telegraph" vēstīja, ka rēķins varētu būt robežās no 45 līdz 55 miljardiem.

Paredzēts, ka sarunas starp abām pusēm ilgs līdz 2019. gada marta beigām, kad Lielbritānijai oficiāli ir jāizstājas no ES.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti