Ierosina valsts pārvaldes darba sludinājumos publiskot potenciālās algas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts kanceleja aicinājusi valsts pārvaldes iestādes darba vakanču sludinājumos norādīt potenciālo darba samaksu. Tā iecerēts atrisināt pašreizējo problēmu, kad daudzi cilvēki darbam piesakās, bet, uzzinot atlīdzību, darba līgumu neslēdz. Kopš jūnija, kad kanceleja ar šādu aicinājumu vērsās pie valsts iestādēm, būtisku pārmaiņu neesot, bet atsevišķas ministrijas atalgojumu tagad savos sludinājumos jau norādot. Plānots, ka obligāta prasība algas apmērus norādīt darba sludinājumā varētu stāties spēkā, ja Saeima apstiprinās kancelejas sagatavoto Valsts dienesta likumprojektu, kas pagaidām atbalstīts parlamenta pirmajā lasījumā.

''Latvijas Vēstneša'' vai interneta darba sludinājumu portālos vairākas valsts pārvaldes iestādes aicina darbā ierēdņus. Pārskatot skatītākos sludinājumus, redzams, ka alga tur norādīta nav, vien nepieciešamās prasmes, amata apraksts. Jūnija beigās Valsts kanceleja izstrādāja iniciatīvu ar aicinājumu valsts iestādēm sludinājumos norādīt arī potenciālo algu. 

"Mēs gribam būt atvērta valsts pārvalde, kur katram sabiedrības loceklim ir skaidrs, uz kādiem nosacījumiem mēs pieņemam valsts dienestā cilvēkus. Mēs gribam būt efektīvi attiecībā arī pret cilvēku. Piemēram, cilvēks, kurš grib startēt noteiktā amatā, lai viņam tad ir skaidri nosacījumi, uz kādiem viņš startē. 

Mēs esam saņēmuši vairākus aizrādījumus par to, ka cilvēki ir startējuši konkursos un tikai pašās beigās ir uzzinājuši atlīdzību.

Uzzinot atlīdzības apmēru, viņi ir secinājuši, ka tā nav atlīdzība, par kuru viņi ir gatavi šos amata pienākumus veikt," stāsta kancelejas Valsts pārvaldes attīstības departamenta vadītāja Eva Upīte.

Pašlaik veikti pirmie monitoringa rezultāti, kas neuzrāda būtiskas pārmaiņas, veiksmīgie piemēri esot Ekonomikas un Iekšlietu ministrija, kas savos un savu padotības iestāžu sludinājumos algas norādot.

Valsts kase pašlaik meklē Eiropas lietu departamenta vecāko referentu. Sludinājumā alga norādīta nav. Valsts kases Personāla departamenta direktore Inga Vjatere stāsta, ka algas apmērs esot atkarīgs no vairākiem faktoriem, tāpēc neesot tik vienkārši to tā uzreiz norādīt: "Šobrīd mēs nenorādām atalgojumu, jo atalgojums būtu jānorāda diapazonā no līdz, jo atalgojuma apmērs ir atkarīgs gan no profesionālās pieredzes ilguma, gan no pārbaudes laika darba izpildes novērtējuma, līdz ar to, mūsuprāt, norādot atalgojuma diapazonu no līdz, tas tikai mulsinātu potenciālos darba meklētājus, jo tīri arī no psiholoģiskā aspekta noteikti uzmanība tiktu pievērsta augstākajam atalgojuma līmenim."

Ekonomikas un Iekšlietu ministrija un to padotības iestādes norāda iespējami mazāko un arī lielāko algas apmēru. Darba samaksu turpmāk publiskot varētu arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), kuru Valsts kanceleja nemaz neesot uzrunājusi. "Tā kā regulators ir neatkarīga valsts iestāde, tad šādu aicinājumu saņēmuši neesam. Taču, neskatoties uz to, mēs strādājam pie tā, lai šādu praksi ieviestu. Tuvākajā laikā paredzams, ka šādu praksi mēs īstenosim," atzīst regulatora pārstāve Inese Krūmiņa.

Pāreju uz šādu sistēmu atbalsta arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK). "Mēs vērtējam kā pozitīvu iniciatīvu, tāpēc, lai Valsts kancelejas sludinājumos un vispār valsts institūciju sludinājumos atrastu īstos pretendentus, kas attiecīgi arī zina uz kādu atalgojuma līmeni viņi iet, protams, ka tas ieviestu zināmu skaidrību un droši vien arī pretendentiem būtu vieglāk saprast, vai viņiem ir vēlme pieteikties šai vakancei," pavēstīja LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Līdzīgās domās ir arī Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga. Tiesa, pašlaik kancelejas iniciatīvai ir vien rekomendējošs raksturs, un pāreja uz obligātu algu norādīšanu varētu būt tad, ja Saeima apstiprinātu Valsts kancelejas izstrādāto Valsts dienesta likumprojektu.

Tas paredz, ka valsts iestādes turpmāk sludinājumus neievietotu ''Latvijas Vēstnesī'', bet gan Nodarbinātības valsts aģentūras mājas lapā, kurā obligāti jānorāda arī alga.

Likumprojekts pagaidām atbalstīts pirmajā lasījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti