Ierosina lietu pēc Kargina dēla sūdzības par pārtrauktajiem «Reverta» procentu maksājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Satversmes tiesā (ST) ierosināta lieta par Komercdarbības atbalsta kontroles likuma panta atbilstību Satversmei, kas ierosināta pēc kādreizējā "Parex bankas" akcionāra Valērija Kargina dēla Maksima Kargina iesnieguma par problemātisko aktīvu pārvaldītāja "Reverta" (iepriekš "Parex banka" pārtrauktajiem procentu maksājumiem, aģentūrai BNS pavēstīja tiesas pārstāve Līna Kovalevska.

Kargins sūdzībā norāda, ka, 2012.gadā noslēdzot dāvinājuma līgumu, viņš bija ieguvis tiesības iegūt procentu maksājumus no "Reverta" par kapitāla lietošanu. Procentu maksājumus viņš esot saņēmis līdz šā gada jūnijam, taču pēc apstrīdētās normas stāšanās spēkā maksājumi esot pārtraukti. Turklāt, saskaņā ar apstrīdēto normu, šie maksājumi arī netiekot nedz aprēķināti, nedz uzkrāti. Šāda situācija nepamatoti aizskarot Kargina tiesības uz īpašumu.

Apstrīdētā Komercdarbības atbalsta kontroles likuma panta daļa nosaka - ja komercsabiedrība, kura nonākusi finansiālās grūtībās, saskaņā ar komercdarbības atbalstu regulējošiem normatīvajiem aktiem saņem atbalstu, tad no komercdarbības atbalsta piešķiršanas brīža līdz atbalsta sniegšanas beigām, ievērojot Eiropas Komisijas lēmumā vai nacionālajā normatīvajā aktā par atbalsta piešķiršanu noteikto un neatkarīgi no komercsabiedrības spēkā esošajām juridiskajām saistībām komercsabiedrībai ir aizliegts pildīt pakārtotās saistības (tostarp aizliegts atmaksāt aizdevumu, aprēķināt, uzkrāt vai izmaksāt par šādu aizdevumu procentus vai citu atlīdzību), neatkarīgi no pakārtoto saistību nodibināšanas brīža. Norma ir spēkā no šā gada 1. jūlija.

Savukārt Satversmes 105.pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

ST ir uzaicinājusi institūciju, kas izdevusi apstrīdēto aktu – Saeimu, līdz 2015.gada 4.februārim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2015.gada 4.maijs. Par lietas izskatīšanas procesu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

 "Reverta" atbilstoši grozījumiem Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kas stājās spēkā šogad 1.jūlijā, ir pārtraukusi maksāt procentus par subordinētajiem aizdevumiem bankas bijušajiem īpašniekiem. Kompānija pakārtotās saistības jeb subordinēto saistību pamatsummu un procentu maksājumus veiks tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas.

"Reverta" par subordinētajiem aizdevumiem, kas ir saistīti ar bankas bijušajiem īpašniekiem, 2013.gadā samaksāja kopumā 2,1 miljonu latu (2,99 miljonus eiro), savukārt 2012.gadā - 2,3 miljonus latu (3,27 miljonus eiro).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012.gada 15.martā nolēma anulēt ''Parex bankai'' izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. Kopš 2012.gada maija "Parex banka" pārtapusi par uzņēmumu ar nosaukumu "Reverta".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti