Ierosina kriminālvajāšanu par krāpšanos ar PVN naftas produktu apritē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde nosūtījusi kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par noziedzīgām darbībām naftas produktu aprites jomā pret četrām personām un piemēro piespiedu ietekmēšanas līdzekli juridiskajai personai, informē VID.  

     

19.jūnijā Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīts kriminālprocesu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pārmaksas izkrāpšanu lielā apmērā no valsts budžeta. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi gandrīz 90 tūkstošu eiro (89 472,60 eiro) apmērā. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret četrām personām.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka periodā no 2013.gada 1.februāra līdz 2013.gada 31.martam kriminālprocesā iesaistītās personas reāli strādājošas komercsabiedrības, kas darbojas degvielas vairumtirdzniecības sfērā, interesēs vienojās par faktiski nenotikušu (fiktīvu) darījumu noslēgšanu starp šo un citu komercsabiedrību. Šī noziedzīgā vienošanās notika nolūkā radīt reāli strādājošajai komercsabiedrībai tiesības iekļaut savā PVN deklarācijā fiktīvus darījumus ar citu komercsabiedrību, un, iesniedzot PVN deklarāciju, radīt iespēju no valsts saņemt pārmaksāto PVN summu, tādējādi izkrāpjot no valsts budžeta PVN 89472,60 eiro apmērā.

Noziedzīgajā shēmā kriminālprocesā iesaistītās personas vienojās, ka degviela, kuru sākumā iegādājās reāli strādājoša komercsabiedrība, tiks pāradresēta citai komercsabiedrībai, kura veica degvielas importa procedūru no Baltkrievijas Republikas. Veicot pāradresācijas un importa procedūras formalitātes, degviela sākumā tika fiktīvi pārdota. Taču pēc tam, lai darījumam būtu ekonomisks pamatojums, reāli strādājošā komercsabiedrība ar formālu uzcenojumu iegādājās to pašu degvielu atpakaļ.

Kriminālprocesa ietvaros nopratinātas vairāk nekā 30 personas un nosūtīti trīs tiesiskās palīdzības lūgumi – Igaunijas Republikas, Polijas Republikas un Baltkrievijas Republikas kompetentajām tiesību aizsardzības iestādēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti