Panorāma

Sporta klubs paliek parādā slimnīcai

Panorāma

Kādas izmaiņas gaidāmas no 11. oktobra?

Klupšanas akmens jaunā valsts tēla ceļā

Iepirkumu uzraugi atceļ pusmiljona eiro vērto konkursu saistībā ar valsts tēlu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atcelt aptuveni pusmiljonu eiro vērto konkursu par jaunā Latvijas valsts tēla pētījuma, stratēģijas un rīcības plāna izstrādi – tā lēmis Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB), izvērtējot saņemtās sūdzības par konkursa nolikumu. Konkursa atcelšana procesu aizkavēs apmēram par pusgadu, lēsa Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), kuras paspārnē top jaunais valsts tēls. Daļu no atceltā iepirkuma uzdevumiem aģentūra tagad veikšot pašu spēkiem.

Jaunā – vienotā valsts tēla veidošana pirms gada tika uzticēta LIAA, tās sastāvā iekļaujot arī Latvijas Institūtu. Vasarā tika izsludināts 540 000 eiro vērts iepirkums par Latvijas valsts tēla pētījuma, stratēģijas un rīcības plāna izstrādi. Konkursā pieteicās trīs pretendenti. Vienlaikus saņemtas trīs sūdzības par konkursa nolikumu.

Iepirkumu uzraugi secināja, ka daļa apstrīdēto konkursa prasību patiešām ir neatbilstošas. Līdz ar to 14. septembrī pieņemts lēmums par konkursa atcelšanu.

"Mums pietiek ar to, ka mēs konstatējam, ka šīs atsevišķas prasības nav pamatotas. Un, ja prasība nav pamatota, tā, protams, ierobežo konkurenci. Vai tur var viens piedalīties vai divi, ja prasība nav pamatota, tā tiek atcelta," skaidroja IUB vadītāja vietniece Evija Mugina.

Atcelto punktu vidū ir, piemēram, prasība speciālistiem pēc iepriekšējas darba pieredzes vienā komandā. Viena no pretenziju iesniedzējām ir arī Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja Baiba Liepiņa.

"Tieši šīs samudžinātās prasības, kas bija tieši par tiem speciālistiem, tās norādīja uz to, ka... tās ir tik specifiskas, ka faktiski, nu, kādam uzrakstītas," sacīja Liepiņa. Tikmēr Mugina noradīja: "Šajā iepirkumā bija vairāki, kas izrādīja interesi, un, iespējams, arī vairāki piegādātāji, kas šīs prasības var izpildīt. Līdz ar to es nevaru teikt, ka tas ir vērsts uz kādu konkrēti."

Kā nepamatota atzīta konkursa nolikumā ietvertā iespēja apliecināt kvalifikāciju ar vēl nepabeigtu projektu, kā arī pieredzes prasība valsts tēla pētījumu izstrādē, ietverot valstis vismaz divos kontinentos.

"Mēs gribam, lai, ieviešot šo valsts tēlu, mums rastos iespēja nopirkt kādu no pasaules labākajām komandām. Un, protams, ka šādu komandu pasaulē nav daudz," skaidroja LIAA vadītājs Kaspars Rožkalns.

Liepiņa atzīmēja: "Ja mēs mūsu valsti pozicionējam kā speciālistu misiju veikšanā un šajā misiju pieejā, tad es redzu pretrunu tajā, ka mēs paši – mūsu speciālisti, mūsu uzņēmumi – nevar veikt šo pasūtījumu un jāpiesaista ārzemnieki, kuri ir gudrāki par mums."

IUB lēmums nozīmē, ka aģentūrai jāsludina jauns iepirkums.

Valsts tēla stratēģiju LIAA līdz gada beigām izstrādāšot pašu spēkiem. Savukārt par valsts tēla pētījumu un rīcības plānu būs jauns iepirkums.

"Kamēr mēs uzrakstām iepirkumu un kamēr tas norit, un kamēr to apstrīd, un kamēr mēs cīnāmies savā starpā, tikmēr pasaule jau neapstājas. Pasaule iet uz priekšu. Un līdz ar to mums vienmēr ļoti būtiski ir nenopirkt to, kas mums vairs nav vajadzīgs," skaidroja LIAA vadītājs.

Līdz šim darbs pie jaunā valsts tēla noritējis samērā raiti. Valdība konceptuāli apstiprinājusi tēla veidotāju piedāvāto ideju par Latviju kā valsti, kurā top risinājumi globāliem izaicinājumiem. Vienu no tiem – planētas dzeramā ūdens krājumu saglabāšana un atjaunošana – plānots risināt, veidojot misiju “Jūra 2030”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti