Eiro fokusā

Izstrādāts īpašs indikators elektroenerģijas patēriņa izvēlei atbilstoši paradumiem

Eiro fokusā

Ārvalstu investīcijas Latvijā turpina pieaugt. Tas ir mazāk nekā Igaunijā un Lietuvā

No 2021.gada ienākumu deklarācijas varēs iesniegt tikai elektroniski

Ienākumu deklarācijas no 2021. gada – tikai elektroniski. Cik gatavi tam ir Liepājā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 2021. gada ienākumu deklarācijas varēs iesniegt tikai elektroniski, paredz valdībā atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā par nodokļiem. Paredzēts visus Valsts ieņēmumu dienestam (VID) adresētos iesniegumus, kā arī nodokļu un informatīvās deklarācijas iesniegt tikai elektroniski, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Taču joprojām ir liela daļa iedzīvotāju, kuriem nav izpratnes par iespēju darboties elektroniskā vidē. Kāda situācija ir novērojama Liepājā?

Uz VID Klientu apkalpošanas Liepājas nodaļu atnākusi jauna sieviete, kura līdz šim pati nav izmantojusi EDS, lai iesniegtu ienākumu deklarāciju. Laurai tas viss ir jaunums. "Parasti ir tā, ka es atnāku uz VID un darbinieces man palīdz to aizpildīt, bet turpmāk es pati to darīšu no mājām. (..) Ir vienkārši īstenībā, bet man ciparu pasaule ir sveša, arī datori. Mani visas šīs jaunās lietas baida."

Lauras gadījums apliecina, ka darbošanās elektroniskā vidē nav tikai gados vecāku cilvēku problēma, jo visi joprojām nespēj operēt ar mūsdienu tehnoloģijām.  Liepājā VID Klientu nodaļā klātienē ienākumu deklarācijas iesniedz vairāk nekā 2000 cilvēku.

Klientu apkalpošanas centra galvenā nodokļu inspektore Anita Novade stāsta, kāda ir reālā situācija. "Tik gludi viss neiet. Piemēram, ir seniori, kuri reģistrējuši saimniecisko darbību, kuriem nav pieejams EDS. Daudziem mājās nav datoru un nav arī radinieku, kuri palīdz, un viņi vēršas pie mums. Ir personu grupa, saimnieciskās darbības veicēji, kuri ierodas katru ceturksni pie mums kā uz skolu. Mēs palīdzam iesniegt atskaites elektroniski."

Liepājā cilvēkus zālē apkalpo tikai četri darbinieki, bet dienā var ierasties ap 150 un vairāk gribētāju, lai kādu no dokumentiem iesniegtu klātienē. 

"Slodze ir milzīga. Pirmajos mēnešos jāgaida rindās aptuveni divas stundas, lai iesniegtu deklarācijas. Par 2018. gadu jau ir vieglāka kārtība.

Lielākais klupšanas akmens, ka personas aizmirst paroles, ko mēs esam nosūtījuši e-pastā, netiek e-pastos, aizmirsuši ir e-pasta paroles, internetbankā arī netiek iekšā. Paroles ir nozaudētas un tā tālāk," stāstīja Novade. 

Liepājnieks Ivars izmanto EDS sistēmu, taču ar visu galā netiekot. Vēlējies iesniegt čekus, lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli. "Nofotografēt [čekus] izdevās, bet pievienot neizdevās."

Novade stāstīja, ka šobrīd pieejama arī aplikācija, kur var ērtāk tikt galā ar čekiem attaisnotajiem izdevumiem.

82% Latvijas iedzīvotāju jau izmanto EDS sistēmu, norādīja VID Liepājas nodaļas vadītājs Jānis Tiļugs. Viņš norādīja, ka pašlaik pienākums iesniegt deklarāciju elektroniska dokumenta veidā ir juridiskām personām un fiziskām personām, kas veic  saimniecisko darbību.

Tiļugs uzsvēra, ka viss nākamais gads vēl ir pārejas periods, kad cilvēki var paspēt EDS sistēmu apgūt. 2019. gada deklarāciju vēl varēšot iesniegt papīra veidā.

"Personām, kuras aizbildinās, ka nav datora vai iemaņu darbā ar datoru, jau šobrīd ir nodrošināta praktiska iespēja un palīdzība Valsts ieņēmumu dienesta Klientu apkalpošanas centros, kā arī pašvaldību izveidotajos Klientu apkalpošanas centros," sacīja VID Liepājas nodaļas vadītājs.

VID nodokļu maksātājiem nodrošina vairāk nekā 220 dažādus pakalpojumus nodokļu un nodevu administrēšanas un muitas jomā.

KONTEKSTS:

Valdība septembra otrajā pusē atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz – no 2021. gada ienākumu deklarācijas Latvijā varēs iesniegt tikai elektroniski. Tas plānots, lai mazinātu administratīvo slogu nodokļu maksātājiem, kā arī VID administratīvās izmaksas papīra veidā iesniegto dokumentu apstrādei. Galavārds vēl jāsaka Saeimai, taču jau tagad izskan bažas, kā nākotnē ar deklarāciju iesniegšanu tiks galā tie, kuri ar datora un interneta lietošanu ir uz jūs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti