Panorāma

Lietuvas Seima priekšsēdētāja: rudenī ceram atgriezties normālākā dzīvē

Panorāma

Vācijā pieaug iedzīvotāju skepse pret "AstraZeneca" vakcīnu

Deklarācijas jāsniedz arī Latvijas rezidentiem Lielbritānijā

Ienākumu deklarācijas jāsniedz arī Lielbritānijā strādājošajiem Latvijas rezidentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielbritānijā strādājošajiem Latvijas rezidentiem arī jāiesniedz gada ienākuma deklarācijas par saņemto algu. Līdz šim tas bija jādara tikai par ienākumiem, kas gūti ārpus darba algas. Daudzi tautieši uzskata, ka nav Latvijas rezidenti, jo nedzīvo Latvijā, taču izmaiņas jāapstiprina Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Lielbritānija no Eiropas Savienības formāli izstājās pagājušajā gadā. Tas nozīmē, ka Latvijas rezidentu pienākums atskaitīties par gūtajiem ienākumiem un, iespējams, maksāt nesamaksātos nodokļus ir jau no 2020.gada 1.janvāra.

“Aizbraukšana uz laiku strādāt vai mācīties citā valstī nemaina rezidenta statusu.

Ir izvēles iespēja – jūs varat palikt rezidenta, tas ir, Latvijas nodokļu maksātāja statusā vai no tā atteikties. Tiem Latvijas rezidentiem, kuri saņem darba algu Eiropas Savienībā, nav nepieciešams to deklarēt Valsts ieņēmumu dienestā. Taču visi citi ienākumi, piemēram, ienākumi no saimnieciskās darbības, jādeklarē vienreiz gadā, aizpildot gada deklarāciju. Līdz ar Apvienotās Karalistes kļūšanu par trešo valsti, tas ir, izstāšanos no Eiropas Savienības, Apvienotā Karaliste ir kļuvusi par valsti, kuras rezidentiem ir jāsniedz deklarācijas, ja viņi nav atteikušies no rezidenta statusa Latvijā,” skaidroja VID Fizisko personu nodokļu daļas galvenais nodokļu inspektors Edmunds Sproģis.

Par vēlmi kvalificēties nerezidenta statusam īpaši jāpaziņo VID. Turklāt jāatbilst virknei kritēriju.

Nepieciešams uzrakstīt iesniegumu brīvā formā, uzskaitot apstākļus, kādēļ persona varētu tikt uzskatīta par nerezidentu, iesniegumam jāpievieno pierādījumi. Atrodoties ārzemēs, iesniegumu var iesniegt elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS) vai sūtīt pa pastu.

“Šis process ir ļoti ātrs un vienkāršs, tas aizņem tik daudz laika, cik uzrakstīt divus e-pastus.

Pirmkārt, es pieprasīju Apvienotās Karalistes attiecīgajām institūcijām sertifikātu, ka es maksāju nodokļus šeit, Apvienotajā Karalistē. To es saņēmu apmēram divu nedēļu laikā. Un tālāk jau es šo sertifikātu nosūtīju VID, izmantojot EDS platformu. Un tad jau pāris dienu laikā, manuprāt, es jau saņēmu apliecinājumu no VID, ka es jau esmu izslēgta no Latvijas Republikas nodokļu rezidentu reģistriem,” pastāstīja personīgo finanšu aizsardzības speciāliste Māra Druvnese.

Līdzīga pieredze ir arī fabrikas strādniecei Ivetai Mežalei: “Man izdevās to ātri nokārtot, ieejot Latvijas VID oficiālajā e-pastā, nosūtot iesniegumu ar lūgumu atbrīvot mani no Latvijas valsts nodokļu maksātāju rezidenta statusa, pievienoju klāt “settled” statusu ar kodu, ar kuru var dalīties 30 dienu laikā. Visu to apstiprināju ar e-parakstu. Tas bija ļoti vienkārši un ātri, un ātri dabūju atbildi.”

“Tas bija vēlu piektdienas vakarā. Pirmdien no rīta jau man bija atbilde, kas man ir vajadzīgs. Pasīte, tagad šī formiņa, ka es saņemu pensiju, no kura laika, un arī, protams, es aizsūtīju laulības apliecību, jo man tanī apliecībā bija cits uzvārds. Nu viss. Un man atnāca tūdaļ pēc stundas, varbūt pat ātrāk, atbilde. Viss izdarīts,” pastāstīja pensionāre Skaidrīte Vatsona.

Tiem Latvijas rezidentiem, kuri Lielbritānijā nekādus ienākumus nesaņem, piemēram, mājsaimniecēm vai studentiem, gada ienākumu deklarāciju pildīt nevajag.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti