Ienākumu deklarācijas aizvien nav iesnieguši 27 600 iedzīvotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Gada ienākumu deklarācija par 2018.gadu aizvien nav iesnieguši 27 655 iedzīvotāji, kuriem tās ir jāiesniedz obligāti, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

VID informēja, ka tās ir personas, kurām valsts budžetā jāiemaksā nodokļa starpība, kas radusies diferencētā neapliekamā minimuma vai nodokļa progresīvās likmes piemērošanas rezultātā. Iesniedzot deklarāciju līdz šī gada beigām, sankcijas netiks piemērotas, taču

nākamgad tolerances periods vairs netiks piemērots un sekos piedziņas process.

VID norāda, ka dienests apzinājis visas personas, kam gada ienākumu deklarācija par 2018.gadu ir jāiesniedz obligāti, un laikā no šī gada maija līdz novembrim ir vairākkārtīgi sūtījis atgādinājuma vēstules gan elektroniski, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), gan pa pastu papīra formātā tiem iedzīvotājiem, kuri neizmanto EDS; ar daļu iedzīvotāju ir notikusi telefoniska sazināšanās. Kopumā līdz šim VID ir elektroniski nosūtījis 170 507 un papīra formātā – 6970 uzaicinājumus iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2018.gadu.

Sākotnējais iedzīvotāju skaits, kuriem bija obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija par 2018.gadu radušās nodokļu starpības dēļ, bija vairāk nekā 80 tūkstoši. Daļa to jau ir izdarījuši termiņā vai arī atsaucoties VID atgādinājumam.

VID aizvien aicina ikvienu iedzīvotāju ieskatīties savā EDS kontā vai arī pasta kastītē, lai pārliecinātos, vai nav saņemta uzaicinājuma vēstule. Ja tāda ir saņemta, tad nekavēties iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2018.gadu elektroniski, VID EDS, kā arī klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai Vienotajā valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centrā visā Latvijā.

VID atgādina, ka budžetā piemaksājamo summu var samazināt vai pilnībā izlīdzināt, pievienojot gada ienākumu deklarācijai čekus, kvītis vai bankas maksājuma uzdevumu vai konta izrakstu par attaisnotajiem izdevumiem.

Tāpat, ja persona atbilst noteiktiem kritērijiem, tai tiks noteikts cits nodokļa samaksas termiņš. Proti, 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķinātās nodokļa samaksas termiņš ir noteikts līdz 2020. gada 1.decembrim tām personām, kuru ar nodokli apliekamie gada ienākumi atbilst šādiem nosacījumiem:

  • 2018.gadā tie nepārsniedz 55 000 eiro, bet 2019.gadā – 62 800 eiro;
  • tie ir saņemti tikai Latvijā;
  • no tiem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis;
  • tiem ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus (piemēram, algota darba ienākumi, autoratlīdzība, pensijas, darbnespējas pabalsti, ienākumi no uzņēmuma līguma, ja persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību, u.c.).

Informācija par personai noteikto samaksas termiņu būs redzama EDS uzreiz pēc deklarācijas aizpildīšanas, nospiežot pogu “Pārbaudīt un saglabāt”.

KONTEKSTS:

Vasaras sākumā plašu rezonansi sabiedrībā izraisīja fakts, ka izmainītās nodokļu sistēmas dēļ daudzi iedzīvotāji bija palikuši parādā valstij.     Pēc nodokļu reformas iedzīvotājiem izveidojās nodokļu starpība saistībā ar diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu vai progresīvās nodokļa likmes dēļ.  

No visām Valsts ieņēmumu dienestā (VID) līdz 16. jūnijam iesniegtajām gada ienākumu deklarācijām par 2018. gadu nodokļa parāds ir izveidojies 19% deklarāciju iesniedzējiem, un kopējā nodokļu parāda summa ir 39,5 miljoni eiro. Plašāka informācija un pamācības, kā iesniegt gada ienākumu deklarāciju, pieejamas VID tīmekļvietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "Gada ienākumu deklarācija 2018".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti